Kross: ka Mart Siimann sai esmalt valitsusjuhiks ja alles siis Koonderakonna esimeheks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omaaegse Koonderakonna esimehed Mart Siimann ja Tiit Vähi.
Omaaegse Koonderakonna esimehed Mart Siimann ja Tiit Vähi. Foto: Arno Saar/SL Õhtuleht

Poliitik Eerik-Niiles Kross meenutas, et praegusele Andrus Ansipi–Siim Kallase vahetusele on lähiminevikust olemas analoog, kui Mart Siimannist sai Tiit Vähi asemel valitsusjuht.

«Läbisegi toimub justkui erakondlik ja riiklik kommunikatsioon, Ansip räägib avalikkusega kord kui valitsusjuht ja kord kui erakonna esimees,» tunnistas Kross Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Eesti lähiajaloos on toimunud selline vahetus, kui Mart Siimann sai 1997. aastal esmalt peaministriks ja alles siis Koonderakonna esimeheks, arvata võib, et nii läheb ka nüüd,» rääkis Kross.

Toona tegi president Lennart Meri peaministri kohalt tagasi astunud Koonderakonna esimehe Tiit Vähi asemel valitsuse moodustamise ettepaneku Koonderakonna aseesimehele Mart Siimannile.

«On muutunud täiesti krooniliseks, et võimuparteid suhtlevad ajakirjandusega täpselt nii, nagu nemad tahavad ja ignoreerivad kõiki teisi küsimusi, mida nad ei taha kuulda, mis on neile ebamugavad,» tõdes ajakirjanik Ainar Ruussaar.

«Nõus, et Eestis nii valitsuses kui väljaspool seda, on kommunikatsiooniprobleemid, mida tuleb hakata menetlema,» ütles Kross.

«Milline on presidendi osa selles? Kas omavaheliste konsultatsioonide kaudu lepitakse kõiges esmalt kokku ja siis hakkab avalik vangerdus pihta, nagu ma aru olen saanud, et poliitikas toimubki nii? Kuid milleks siis need seaduslikud skeemid, mis on ajaliselt pikemad, ja siis toimub pärast kokkuleppeid mugav hubane tubateater, kus mustad autod sõidavad Stenbocki maja ja Kadrioru vahet ja välja astuvad mehed, kes räägivad teineteisele sõnu, mida nad on varem neljasilmavestlustes juba öelnud?» küsis ajakirjanik Priit Hõbemägi.

«See on laiem küsimus, et kuidas me käsitleme valimiste vahelisel ajal peaministri ja valitsuse vahetust?» tunnistas Kross.

«Ilmselt peab peaministrikandidaat Kallas pidama riigikogu ees kõne, soovitan tal lugeda läbi peaministrikandidaat Ansipi kõne 2011. aastast, et vältida sarnastes ämbrites kolistamist,» soovitas Ruussaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles