Mihkelson: Eesti peaks kõigiti toetama Ukraina rahva püüdlusi

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.
Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Maailma silme all toimunud rahvarevolutsioon on avanud Ukrainale uue võimaluse tugevdada demokraatliku õigusriigi kohaselt oma sõltumatust, laiendada kodanikuühiskonna haaret ning edendada konkurentsivõimelist ja korruptsioonivaba majandust, ütles riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson oma tänases avalduses.

«Ukrainlased andsid viimasel nädalal kogu maailmale suure õppetunni – vabadus on väärtus, mille nimel vaid julge ja tulevikku uskuv rahvas on valmis trotsima surma. Sellist jõudu on ka kõige verisemal diktaatoril raske maha suruda,» ütles Mihkelson.

«Paljuski tänu Poola, Prantsusmaa ja Saksamaa välisministrite kiirele vahendustegevusele ning USA asepresidendi sekkumisele õnnestus vägivald peatada ning Ukraina on pöördumas tagasi demokraatliku protsessi juurde,» ütles Mihkelson ning rõhutas, et «käes on hetk, kus Kiievis oodatakse kiiret poliitilist ja majanduslikku tuge kõigilt nendelt, kes hoolivad ühtsest, iseseisvast ja edukast Ukrainast».

«Eesti peaks suurendama oma aktiivsust Ukraina suunal, laiendades nii kodanikuühiskonda tugevdavaid abiprogramme, kui ka vajadusel andma kiiret meditsiinilist abi meeleavalduste käigus kannatadasaanutele. Koostöös Euroopa Liidu partneritega tuleks kujundada kiirelt ümber poliitika Ukraina suunal, kusjuures Ukraina uuele ja Euroopa-meelsele valitsusele tuleb anda kiiret majanduslikku abi. Samuti peab Euroopa Liit andma Ukrainale selge signaali – Ukrainast võib tulevikus saada Euroopa Liidu liikmesmaa, kui Ukraina seda soovib ning selle nimel ka vajalikud reformid ellu viib,» ütles Mihkelson oma avalduses.

Ukraina teema tõusetub kindlasti ka eeloleval neljapäeval, 27. veebruaril Riigikogus toimuval iga-aastasel välispoliitika arutelul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles