Lahkuv peaminister Postimehele: «Ma olen saanud teha kõike seda, mida ma olen tahtnud teha!»

Sulev Vedler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Liis Treimann / Postimees

Andrus Ansip lahkub valitsusjuhi kohalt hea enesetundega.

Valitsusjuht Andrus Ansip esitab teisipäeval 4. märtsil presidendile lahkumispalve.

«See otsus küpses väga kaua aega ja mingeid kõhklusi mul küll enam ei olnud,» ütles Ansip Postimehele. «Vähestel peaministritel on olnud võimalus anda teatepulk üle ilma igasuguse väljast tuleva surveta.»

Kolme viimast valitsust juhtinud Ansip teatas ameti mahapanekust pühapäeva õhtul Vabariigi aastapäeva eelses kõnes, mida ta pidas tavakohaselt oma kodulinnas Tartus.

«On uhke, sõnulseletamatult soe tunne, et mulle on antud võimalus töötada valitsusjuhina nii palju aastaid – rohkem kui kolmandiku taasiseseisvunud Eesti riigi elueast,» märkis peaminister oma kõnes.

Kõnes vaatas Ansip tagasi oma üheksa aasta pikkuse valitsemisaja jooksul tehtule. Ta pööras tähelepanu eeskätt kolmele asjale – riigi korras rahandusele, kasvanud julgeolekule ja saavutustele digitaalse ühiskonna arendamisel.

«Ma olen saanud teha kõike seda, mida ma olen tahtnud teha,» tunnistas peaminister Postimehele. «Pean oma valitsusi väga efektiivseteks. Oleme teinud mitmeid olulisi reforme nii, et rahvas on neid mõistnud ja nad omaks võtnud. Samas on sel ka varjukülg – osale rahvast on tekkinud tunne, et reforme justkui polegi tehtud.»

Kindlasti jääb Ansipi valitsemisaega meenutama ka nn pronksöö. Selle käigus rüüstasid mässajad 2007. aasta kevadel Tallinna kesklinna, kuid pronkssõduri minemaviimisega venitamise korral võinuks pinged veelgi kasvada ja konflikt võinuks olla märksa tõsisem.

Ansipi teise valitsuse ajal elas Eesti üle järsu majanduskriisi. Selle käigus tõmbas Eesti riik kokku kulutusi ja tegi mitmeid ebapopulaarseid otsuseid. «Need asjad olid valusad, aga need olid riigi tulevikku arvestades vajalikud,» ütles Ansip.

Reformierakonna juhatus loodab järgmise valitsusjuhi teha Siim Kallasest, kes praegu töötab Euroopa Komisjoni transpordivolinikuna.

Vabanev voliniku koht võib minna omakorda Ansipile. «See pole aga üldse kindel, et keegi saab Siim Kallase asemele volinikuks, kui Kallasest saaks järgmine peaminister,» märkis Ansip. «Põhimõtteliselt võidakse see koht jätta ka täitmata.»

Igal juhul on Ansipil kindlustatud koht Riigikogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles