Terras tunnustas reservväelaste mõistvaid tööandjaid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja Riho Terras.
Kaitseväe juhataja Riho Terras. Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras tunnustas vabariigi aastapäeva paraadi eel Pärnus peetud kõnes reservväelaste tööandjaid, kes võimaldavad neil riigikaitsega tegeleda.

«Ajateenistusele tuginev reservvägi on meie sõjalise riigikaitse peamine sammas. Sellele sambale tugineb meie iseseisev kaitsevõime, mis koos liitlaste panusega moodustab raudse terviku,» ütles Terras.

«Meie reservväe tugevus sõltub ka meie rahvast – seega toetagem lähedasi, sõpru ja kaastöötajaid, kes lisaks oma igapäevatööle ja pereelule annavad oma panuse meie kõigi julgeolekusse,» jätkas kaitseväe juhataja.

«On siiras heameel sellest, et üha enam tööandjaid on näidanud üles mõistmist ning tuge. Nemad mõistavad, et ühest korralikust reservväelasest paremat töötajat ja kolleegi on raske leida,» rääkis Terras.

Ta jätkas, et Eesti riigikaitse siduv element on vaba tahe ja kõrvalseisjal on keeruline aru saada, miks ja kuidas meie inimesed vabatahtlikult riigikaitsesse panustavad, samas kui Eestile on Kaitseliit loomulik osa oma kodu ja riigi kaitsmisest.

«Kaitseliidu suurim väärtus on oma riigi kaitseks välja õppinud ja kokku harjutanud inimesed, kes teavad ja tunnevad oma kodukoha metsi, soid ja heinamaid, aga ka tänavaid ja tagahoove. See paneb aluse tugevale maakaitsele, mis on Kaitseliidu peamine sõjaline ülesanne,» rõhutas Terras.

Ta tõi iseseisva kaitsevõime kõrval välja ka liitlassuhete olulisuse Eesti sõjalises riigikatises. Terras märkis, et Eesti on nüüdseks selgelt aru saadud, et külma sõja lõppemisega pole kadunud need ohud, mille tõrjumiseks NATO loodi.

«Teiseks on enam kui kümme aastat kestnud sõda Afganistanis lihvinud liitlaste relvajõudude koostöö sellisele tasemele, millest varem ei osatud unistadagi. See on väärtus, mida tuleb hoida. Selleks tuleb liitlastel regulaarselt mahukaid õppusi läbi viia, eriti aga neid, mis harjutavad kollektiivse kaitse rakendamist,» rääkis kaitseväe juhataja.

Ta rõhutas, et ühisõppused on vajalikud. «Meie idapiiri taga eelmisel aastal toimunud mastaapsed manöövrid kinnitavad seda tõdemust,» ütles Terras.

Ta tänas Afganistanis teeninud Eesti kaitseväelasi, allohvitsere ja ohvitsere, nimetades nende tööd silmapaistvaks. «Mul on au ja hea meel juhtida kaitseväge, kus teenivad maailma parimad sõdurid!» ütles Terras.

Ta tänas paraadil osalevaid sõjaväelasi Ühendkuningriigist, Ameerika ühendriikidest ja Taanist, kellega koos Eesti sõdurid teenisid Helmandi provintsis Lõuna-Afganistanis, samuti naabreid Lätist ja Leedust.

Samuti õhutas Terras meeles pidama veterane, keda mullu esmakordselt sinilillemärgiga tunnustati. «Need mehed ja naised, kes meie riiki on teeninud Eestist eemal, väärivad tunnustust ja sügavat lugupidamist,» ütles ta. «Õige pea on teil kõigil põhjust silmi rohkem lahti hoida ja sinilille märgata, sest ka sel aastal tähistame jüripäeval veteranipäeva.»

Kõne lõpus tõdes Terras, et Eesti rahva iseseisvus ja vabadus ei ole kunagi olnud ega saa kunagi olema iseenesestmõistetav ning märkis, et nende kaitseks ongi loodud Eesti riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles