Dokumendid viitavad Vene sõjaväeluure osalusele Ukraina sündmustes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina miilitsa eriüksuslased.
Ukraina miilitsa eriüksuslased. Foto: SCANPIX

Ukraina võimudega tegid meeleavalduste mahasurumisel koostööd ka Vene luurega, selgub ilmsiks tulnud dokumentidest.

Ukraina endise asesiseministri ja Batkivštšõna erakonna liikme Hennadõ Moskali sõnul kandis protestide mahasurumiseks mõeldud erioperatsioon, millest võtsid tema kinnitusel osa ka Venemaa Föderatsiooni Relvajõudude Kindralstaabi Teise Peavalitsuse ehk Luurepeavalitsuse (GRU) töötajad, koodnime «Laine ja bumerang».

Selle eesmärgiks oli meeleavaldajad laiali ajada ja hõivata protestijate peakorter ametiühingute majas Kiievi Iseseisvuse väljakul. Väidetavalt koordineeris meeleavaldajate mahasurumist ka GRU endine asejuht, kellele maksis Ukraina julgeolekuteenistus. Venemaa pole taolisi väiteid kommenteerinud.

Dokumendid näitavad väidetavalt ka seda, et Institutska tänaval protestijate pihta tulistanud snaiprid olid siseministeeriumi ja üksuse Omega eriüksuslased. Dokumentide järgi andis relvade kasutamiseks käsu toonane siseminister Vitali Zahhartšenko, kes üritas hiljem ka riigist põgeneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles