Vene luurelend paistab katsena rikkuda Eesti paraadi

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti õhuturbemissioonil osalenud USA F-15C hävitaja.
Balti õhuturbemissioonil osalenud USA F-15C hävitaja. Foto: mil.ee

Kuigi kinnitust leida on sellele raske, tundub, nagu oleksid täna – just Eesti Vabariigi aastapäeva paraadi ajal – luurelennuki Läänemere kohale saatnud venelased üritanud rikkuda eestlaste pidupäeva sellega, et sundisid praegu Balti õhuruumi turvavaid USA F-15C hävitajaid tegema tuvastuslendu täpselt samal ajal, kui nood pidanuks pärnakaid rõõmustama ülelennuga.


Nagu teavad nii Venemaa kui siit poolt õhuturbetsooni eest vastutavad inimesed, ei jäta idanaabri luurelennuki ilmumine Läänemere kohale NATO hävitajatele valikut – nad peavad võtma kursi selle juurde ja tegema tuvastuslennu. Ja millegipärast otsustasidki venelased anda just 24. veebruari hommikul täpselt Pärnu paraadi ajaks oma luurelennukile tööülesande selles kandis.

«Mul ei ole andmeid, et seda väidet kinnitada või ümber lükata,» kommenteeris juhtunut Postimehele õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien.

Tarieni sõnul Eesti midagi juhtunu osas ette võtta ei saa. Ameeriklased küll käisid tuvastuslennul, aga samas püsis Vene Föderatsiooni luurelennuk rahvusvaheliste vete kohal ehk käitus juriidiliselt korrektselt.

Samas ei õnnestunud venelastel – tegid nad seda siis tahtlikult või tahtmatult – lõpuks siiski hävitajate ülelendu nurjata. Ameeriklaste F-15Cd tegid tuvastuslennu nende luurelennuki juures ära ning ruttasid seejärel Pärnu kohale paraadile. Nad jäid küll pisut hiljaks, aga jõudsid siiski enne lõppu kohale ja ülelennu ära teha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles