Koolijuht Leesi toetab popitajate trahvimist

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolipapa Lauri Leesi
Koolipapa Lauri Leesi Foto: Toomas Huik

Tallinna Prantsuse Lütseumi direktor Lauri Leesi toetab põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõusse lisatud sätet, mis lubab korduvalt põhjuseta puudunud õpilaste vanemaid trahvida.

«Miks peab üldse põhjuseta puuduma? Lapse kohus on koolis käimine,» rääkis Leesi Kuku raadio saates «Ärataja», rõhutades, et trahve kavandatakse just põhjuseta puudumiste puhul.

Kogenud koolijuhi sõnul ei ole tal haridusminister Tõnis Lukasele põhjuseta puudujate trahvimise teemal midagi ette heita. Leesi lisas, et seaduste järgi vastutab vanem lapse eest.

Direktor Leesi tunnistas põhjuseta puudumiste probleemi, tuues näiteks, et suurtes kaubanduskeskustes on tundide ajal küllalt õpilasi. Samuti on probleemiks lapsevanemad, kes keset õppeaastat mitmeks nädalaks puhkusele sõidavad ja lapse koolist ära võtavad.

Postimees.ee kirjutas eile, et täna riigikogus teisele lugemisele tulev põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu annab õiguse teha vähemalt igast viiendast tunnist puudunud õpilaste vanematele rahatrahvi.

Haridusministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva sõnul kantakse andmed iga ühes õppeveerandis mõjuva põhjuseta enam kui 20 protsendist tundidest puudunud õpilase kohta hariduse infosüsteemi.

Sellise õpilase vanemat võib seaduses sätestatud tingimustel karistada rahatrahviga ning õpilase elukohajärgne valla- või linnavalitsus võib esitada alaealiste komisjonile taotluse alaealise õigusrikkumise asja arutamiseks, rääkis ta Postimees.ee'le.

Ladva väitel ei trahvita siiski vanemaid, kes on palunud koolilt või omavalitsuselt abi lapse koolis käima sundimiseks ning osalevad vastavas programmis.

Rahatrahvi võib eelnõu järgi asendada vanema nõusolekul üldkasuliku tööga, kasvatusalase koolitusega või lapsega koostegevusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles