Rice: relvarahu peab kaitsma Gruusia huve

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigisekretär Condoleezza Rice surus kätt Gruusia presidendi Mihheil Saakašviliga.
USA riigisekretär Condoleezza Rice surus kätt Gruusia presidendi Mihheil Saakašviliga. Foto: AFP / Scanpix

USA riigisekretär Condoleezza Rice kinnitas teel Thbilisisse ajakirjanikele, et tema eesmärgiks on töötada relvarahu nimel, mis tagaks Gruusia territoriaalse puutumatuse.

 

«See peab olema ametlik relvarahu, kuid selleks, et sinna punkti jõuda, tuleb paaris punktis teha tähtsaid selgitusi, et tagada Gruusia huvide kaitse,» ütles Rice. USA ei kavatse tema sõnul kunagi paluda Gruusial alla kirjutada dokumendile, milles ei ole Thbilisi huvid kaitstud, vahendas AFP.

Rice kohtub täna president Mihheil Saakašviliga, et näidata talle Washingtoni vankumatut toetust Gruusiale. Kõige tähtsamaks küsimuseks pidas ta esialgu siiski vägede tagasitõmbamist konfliktieelsetele positsioonidele.

«Ma arvan, et see oleks suur saavutus Gruusiale saada venelased oma maalt välja ja naasta tegelikult status quo juurde,» ütles riigisekretär. «Ma arvan, et see oleks suur saavutus,» rõhutas ta, vastates küsimusele, kas Saakašvili kirjutab prantslaste vahendatud relvarahule alla.

Rice’i kinnitusel on ka Euroopa Liiduga olemas kindel üksmeel selles, et Gruusia territoriaalset puutumatust tuleb tunnistada ning Abhaasia ja Lõuna-Osseetia on riigi rahvusvaheliselt tunnustatud piirides.Thbilisis kavatseb ta meedia andmetel esineda ka avaliku sõnavõtuga rahva ees.

USA välisministriga samal ajal kohtuvad aga Gruusia naabruses asuvas Sotšis puhkenud konflikti arutamiseks Venemaa president Dmitri Medvedev ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.

Berliini lähedastest suhetest Moskvaga hoolimata on ka Merkel kritiseerinud venelaste pealetungi Gruusiale. Kantsleri pressiesindaja sõnul ütles ta, et on «täiesti vastuvõetamatu» seada kahtluse alla Gruusia demokraatlikult valitud valitsuse legitiimsust.

Venemaa juhtkond on aga president Saakašvili meeskonda varem korduvalt nimetanud kuritegelikuks režiimiks ning soovitanud see kukutada. Merkel kavatseb täna pressiesindaja sõnul presidendile «selgeks teha», et Kaukaasia probleeme «ei saa lahendada sõjaliselt».

Gruusiasse kavatseb Merkel sõita järgmisel nädalal. Saksamaa on sel nädalal siiski tugevalt mõista andnud, et ei soovi Venemaad isoleerida ning riigi välisminister Frank-Walter Steinmeier soovitas ELile alles eile tungivalt «hoida liinid lahti» konflikti mõlema poolega.

«Me peame kritiseerima seda, mis vajab kritiseerimist, ja me oleme minevikus teinudki seda, sealhulgas selgete sõnadega Venemaa poole, kui vaja,» märkis ta eile. See puudutab tema sõnul ka pommirünnakuid ja vägede viibimist Gruusias. «Kuid me peaks järgima ka poliitikat, mis oleks mõistlik ja realistlik,» lisas Steinmeier.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles