Paet: EL on valmis reformimeelset Ukrainat toetama

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet teisipäeval Kiievis.
Välisminister Urmas Paet teisipäeval Kiievis. Foto: Välisministeerium

Ukrainas visiidil viibiv välisminister Urmas Paet tunnustas täna Kiievis kohtumisel parlamendi asespiikri Ruslan Košuiõnskõiga ja Regioonide Partei fraktsiooni esimehe Oleksandr Jefremoviga viimastel päevadel riigis tehtud samme stabiilsuse saavutamise suunas.

«Kõige olulisem kestva poliitilise ja majandusliku stabiilsuse tagamisel on Ukraina ühtsus, poliitiliste jõudude vastutustunne ning majanduskriisist ülesaamine,» märkis Paet. Ta lisas, et väga oluline on uue, vastutusvõimelise valitsuse moodustamine, et riigile saaks näiteks Euroopa Liidu, IMFi ja teiste struktuuride kaudu rahalist abi osutada.

Järgmise sammuna on Paeti sõnul olulisim vabade valimiste korraldamine. «Maikuus toimuvad valimised peavad põhinema rahva vabal tahtel,» rõhutas Eesti välisminister. «Ukraina rahvas on oma meelekindlusega andmas riigile uue võimaluse ehitada üles demokraatlik ja inimõigusi austav riik. Hindame neid püüdlusi kõrgelt ja oleme valmis jätkama Ukraina õigusriiki arendavate tegevuste toetamisega,» lisas ta. Praegu on oluline vähendada pingeid tänavatel ja regioonides ning suurendada ühiskonna usaldust, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja Paeti sõnu.

Euroopa Liit on Paeti sõnul valmis demokraatlikku ja reformimeelset Ukrainat toetama. «ELi-Ukraina assotsiatsioonileping on allakirjutamiseks jätkuvalt valmis. Oleme selle peatse sõlmimise poolt ning leiame, et see oleks Ukrainale tulevikkuvaatavalt kasulik,» märkis Paet.

Eesti välisminister asetas Kiievis ka pärja Ukraina rahutustes hukkunute mälestuspaigale. «Sügav kaastunne kõigi konfliktis hukkunute lähedastele,» ütles Paet. Ta lisas, et Eesti tunnustab paljude inimeste ennastohverdavat tegutsemist Ukraina rahutuste ajal inimelude päästmisel ja vigastatute eest hoolitsemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles