Microsofti töötajatena esinevad kelmid tegutsevad jälle

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ennast Microsofti või Windowsi töötajana esitlev kelm võtab ohvritega ühendust telefoniteel.
Ennast Microsofti või Windowsi töötajana esitlev kelm võtab ohvritega ühendust telefoniteel. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Viimaste päevade jooksul on politsei saanud inimestelt vihjeid võimalike kelmide kohta, kes suure tõenäosusega üritavad telefoni teel raha välja petta. Politseile teadaolevalt pole seekord keegi skeemi ohvriks langenud.

Aktsendiga inglise keelt rääkivate kurjategijate skeem on ilmselt samasugune nagu möödunud aasta suvel. Ennast Microsofti või Windowsi töötajana esitlev kelm väidab, et inimese arvutis on viirus. Viiruse kõrvaldamiseks palutakse inimesel edastada enda internetipanga paroolid või siseneda internetipanka, teatas PPA pressiesindaja.

Seekord olid politseid nendest juhtumitest teavitanud inimesed aga teadlikud, et sellisel viisil tarkvaratootjad arvutikasutajatega ühendust ei võta ja katkestasid kõne. Möödunud aastal nõustusid paraku mitmed inimesed neile helistanud kelmidele enda internetipanga paroolid andma või internetipanka sisenema, misjärel petturid nende pangakontod tühjendasid.

Politsei tuletab inimestele meelde, et kindlasti ei tohi kellelegi edastada internetipanga paroole. Igasugune katse telefoni teel arvutikasutajalt paroole või muid olulisi isiklikke andmeid küsida peaks äratama kahtlust. Kui te juhtute sellise kõne saama, tuleks telefoninumber, millelt kõne tuli, üles märkida, kõne lõpetada ja juhtumist politseid teavitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles