Lõuna-Korea president asutas Korea taasühendamise komitee

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdurid.
Põhja-Korea sõdurid. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea president Park Geun-hye teatas täna, et asutab komitee, mille ülesanne on töötada välja Korea poolsaare süstemaatilise ja konstruktiivse taasühendamise kava.


Otse presidendile alluvasse komiteesse hakkab kuuluma paljude valdkondade eksperte.

«Tõeliseks rahuks on vaja teha ettevalmistusi taasühendamiseks, mis avaks poolsaarel uue ajajärgu,» ütles Park esimese ametiaasta täitumise puhul telepöördumises.

Kõne langeb ajale, mil Põhja-Lõuna suhetes valitseb suhteline sula. Teisipäeval jõudis lõpule kuus päeva kestnud Korea sõjas lahutatud perede taaskohtumine.

Parki kõne keskendus Lõuna-Korea majandusele, mis saaks riigipea kinnitusel - erinevalt paljude ekspertide hinnangutest - põhjanaabriga ühinemisest suurt kasu.

Enamik uuringuid on esile toonud vaesunud Põhja-Korea liitmise tohutuid kulusid, kuid Parki hinnangul kujutaks Lõuna tehnilise ekspertiisi ja Põhja loodusvarade kombinatsioon endast potentsiaalset "kullaauku".

«Annan endast parima, et asetada sellele nurgakivi,» ütles president.

Korea poolsaarel eksisteerib kaks riiki alates aastatel 1950.-1953. toimunud Korea sõjast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles