Obama plaanib vägede täielikku äratoomist Afganistanist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid Afganistanis
USA sõdurid Afganistanis Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ütles teisipäevases telefonivestluses Afganistani riigipea Hamid Karzaiga, et plaanib hetkel Ühendriikide vägede täielikku äratoomist Afganistanist, kuid ei välista Kabuli järgmise valitsusega kokkulepet missiooni kohta pärast 2014. aastat.

Obama ütles, et kuna Karzai on keeldunud allkirjastamast Washingtoniga kahepoolset julgeolekulepet, ei jää Pentagonil muud üle kui väed täielikult ära tuua, teatas Valge Maja.

«President Obama ütles telefonivestluses, et kuna president Karzai on andnud mõista, et kahepoolse julgeolekuleppe allkirjastamine tema poolt ei ole tõenäoline, asub USA tegema ettevalmistusi vägede äratoomiseks,» teatas Valge Maja avalduses.

«President Obama on palunud Pentagonil tagada, et oleksid olemas piisavad plaanid vägede korrastatud kojutoomiseks selle aasta lõpuks, kui peaks selguma, et USA ei jäta Afganistani pärast 2014. aastat vägesid.»

Valge Maja on varem hoiatanud, et president Karzai tõrksus julgeolekuleppe allkirjastamisel tähendab, et USA peab alustama vägede täieliku äratoomise planeerimist.

Kuigi Karzai on keeldunud lepet allkirjastamast, on osa Afganistani aprillikuiste presidendivalimiste kandidaate andnud mõista, et nemad kirjutaksid leppele alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles