Minister: Venemaa ei ole kohustatud Ukrainale abi välja maksma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Venemaa, päästa sõjast!» ja «Peatage fašism!» olid loosungid, millega lehvitati 25. veebruaril Krimmis.
«Venemaa, päästa sõjast!» ja «Peatage fašism!» olid loosungid, millega lehvitati 25. veebruaril Krimmis. Foto: SCANPIX

Venemaa ei ole kohustatud Ukrainale detsembris lubatud 15 miljardi dollari (11 miljardi euro) suurust abi edasi välja maksma, ütles Vene aserahandusminister Sergei Stortšak.

Vene president Vladimir Putin lubas detsembris oma tänaseks kukutatud Ukraina kolleegile Viktor Janukovõtšile majanduse päästmiseks finantsabi ja gaasihinna alandamist kolmandiku võrra.

Moskva ostis detsembri lõpus kolme miljardi dollari väärtuses Ukraina võlakirju, kuid sellele järgnema pidanud kahe miljardi dollari suurune abi on Ukraina poliitilise kriisi taustal külmutatud.

«Meil pole juriidilisi kohustusi,» rääkis aserahandusminister Stortšak telekanalile Rossija 24.
«Kõne all on uus läbirääkimiste voor ja uued kokkulepped. Mis kujul need tulevad, aeg annab arutust,» lisas ta.

Stortšaki sõnul selgub Ukraina maksejõulisus aasta keskpaigas, kui uued võimud peavad Venemaale eurobondide eest tagasi maksma. Ta lisas, et Kiievi valmidus võlga ära maksta on lakmustestiks edasistele suhetele laenuandjatega.

«Me ei andnud kolme miljardit dollarit kingina ära,» märkis Vene aserahandusminister.

Ukraina rahandusministri kohusetäitja Juri Kolobov teatas esmaspäeval, et riik võib vajada 2015. aasta lõpuni kuni 35 miljardit dollarit (25 miljardit eurot) makromajanduslikku abi.

Ukraina peab valuutareservide kahanedes saama abi Venemaalt või pöörduma Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Euroopa Liidu poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles