Postimees üüris drooni ja uuris antenne saatkondade katustel

Sulev Vedler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa ja USA saatkondade juurest leidsime seadmed, mida saab kasutada salaja pealtkuulamiseks ja sidepidamiseks.

Riigisaladuse loa andmisel hoiatavad Eesti võimud selle saajaid, et tundlikku infot ei tasu edastada mobiiltelefoniga.

Eriti Tallinna vanalinnas, kus asub Vene saatkond. Venelased suudavad läbi naksata mobiiltelefonide sidest. Nad hoiavad salaja silma peal ka internetisidel.

Vene saatkond paikneb strateegiliselt väga heas kohas: vanalinnas Pika ja Laia tänava vahel. Eesti siseministeeriumini on linnulennult vaid 250 meetrit, peaministri tööruumideni Stenbocki majas sama palju.

Olin saatkonna neljast väärikast kivimajast kõndinud mööda kümneid kordi, kuid polnud kordagi tundud huvi nende katustel paiknevate seadmete kohta.

Katused hakkasid mulle huvi pakkuma hiljuti, kui nägin veebis fotosid merekonteineri mõõtu objektidest USA saatkonnahoonete katustel. Stockholmis, Mexico Citys, Varssavis, Lagoses...

Nende pildistamise laine algas mullu pärast seda, kui ühte neist esitles Saksa ajakiri Der Spiegel. Too kuubik paikneb Berliini südames, USA saatkonna katusel Brandenburgi väravate juures ja seda kasutab Ühendriikide salateenistus NSA. Pool maailma läks ärevaks, kui sakslased paljastasid, et ameeriklased kuulavad pealt kantsler Angela Merkeli mobiiltelefoni.

Minus tekitasid need fotod küsimuse, kas midagi sarnast leidub ka Eestis. Mõtted liikusid kohe Vene saatkonnale, sest venelastel peaks olema suurim himu Eestis saladusi nuhkida. Ikkagi NATO riik. Kuid huvitav tundus kiigata ka USA saatkonda.

Niisiis üüris Postimees moodsa lennuvahendi drooni...

Mis edasi sai, saate lugeda ja näha tänasest Postimehest.

Saadaval nii artiklina kui videoversioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles