Laasi ja Toobal soovivad oma kriminaalasja lõpetamist avaliku huvi puudumise tõttu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna ning riigikogu riigikaitse- ja korruptsioonivastase erikomisjoni liiget Lauri Laasit kahtlustatakse sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises.
Keskerakonna ning riigikogu riigikaitse- ja korruptsioonivastase erikomisjoni liiget Lauri Laasit kahtlustatakse sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises. Foto: SCANPIX

Riigikogu liikmed, keskerakondlased Lauri Laasi ja Priit Toobal esitasid riigiprokurör Inna Omblerile taotluse lõpetada nende kriminaalasi jälitustegevusele kihutamise kahtlustuses oportuniteedi kohaldamisega ehk avaliku huvi puudumise tõttu.

Laasi ja Toobal ei tunnista end neis kahtlustustes süüdi, kuid soovivad võrdset kohtlemist ning kriminaalmenetluse võimalikult kiiret lõpetamist.

«2013. aastal novembris sai meedia vahendusel avalikuks, et peaminister Andrus Ansipi väimeest Erko Londonit kahtlustati selles, et tema logis sisse oma endise töötaja isikliku e-posti aadressi kontole. Artikli kohaselt tuvastati kriminaalmenetlusega, et Erko London rikkus sõnumisaladust ja sooritas sellega teise astme kuriteo. Nimetatud asjas lõpetati kriminaalmenetlus süüdimõistva otsuseta, kuna Erko London pole kriminaalkorras karistatud ning asjas puudus avalik menetlushuvi – kriminaalmenetlus lõpetati oportuniteediga,» on kirjas taotluses riigiprokurörile.

«Kuna meie kahtlustus on esitatud samadel alustel, kui Erko Londoni kahtlustus, leiame, et asi tuleks lõpetada oportuniteediga, kuivõrd vastasel juhul oleks tegemist ebavõrdse kohtlemisega. Isikute ebavõrdne kohtlemine on aga vastuolus põhiseaduses sätestatuga,» kirjutavad Laasi ja Toobal.

«Mitmetimõistetavuse vältimiseks selgitame veelkord, et käesoleva taotluse esitamisega ei tunnista me ennast süüdi kuritegudes, milles meid kahtlustatakse. Rõhutame, et käesoleva taotluse esitame ennekõike eesmärgil, et kriminaalmenetlus meie suhtes võimalikult kiiresti ära lõpetatakse. Ka riigikohus on oma otsuse nr 3-1-1-60-10 punktis 11 leidnud, et kriminaalmenetlus ise stigmatiseerib isikuid. Kuivõrd oleme avaliku elu tegelased, siis meie suhtes alustatud kriminaalmenetlusest on kirjutatud ka meedias, mistõttu on meie puhul säärast stigmatiseerimist tavalisest oluliselt rohkem,» seisab taotluses riigiprokurörile.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja ütles Postimehele, et prokuratuur tutvub taotluses väljatoodud asjaoludega ja langetab seejärel otsuse.

Riigi peaprokurör Norman Aas esitas eile õiguskantslerile taotluse teha riigikogule ettepanek anda nõusolek Priit Toobalilt ja Lauri Laasilt saadikupuutumatuse äravõtmiseks ja nende suhtes süüdistusakti koostamiseks. Prokuratuur soovib neile esitada süüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises karistusseadustiku paragrahvide järgi selles, et nad kallutasid Ivor Onksioni ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontole ja edastama neile seal olevad e-kirjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles