VEB Fondi uurimiskomisjon tahab lõpparuande tähtaega pikendada

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra
Rainer Vakra Foto: Heiki Rebane / BNS

VEB Fondi uurimiskomisjoni esimees Rainer Vakra esitas täna riigikogu juhatusele otsuse eelnõu komisjoni lõpparuande esitamise tähtaja edasilükkamiseks ligi poole aasta võrra.

Otsuse eelnõuga kavandatakse uueks tähtajaks selle aasta 23. septembrit, kuid komisjon võib lõpparuande esitada ka varem. Praeguse kava järgi on lõpparuande tähtaeg 7. aprill.

«Komisjon kontrollis uurimisel uusi väiteid, milleks kaasasime oma töösse Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi, et teostada mitmeid käekirja ja dokumendiuuringuid. Kuna komisjonile on teatavaks saanud uued asjaolud, soovime materjalide läbitöötamiseks lisaaega ning jätkata uute isikute ja ka paljude teistkordsete kuulamistega,» ütles Vakra.

Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi uuring tuvastas, et Vahur Kraft esitas mullu 16. oktoobri istungil uurimiskomisjonile dokumendi, mis oli võltsitud. VEB Fondi uurimiskomisjon edastab sellega seoses materjalid riigiprokuratuurile.

Lõpparuande esitamise tähtaja pikendamise põhjuseks on muu hulgas riigikontrolli VEB Fondi auditi valmimise tähtaja edasilükkamine. Riigikontrolli teatel on auditi alusmaterjalide analüüsiks vajalike toimingute maht esialgsega võrreldes oluliselt kasvanud.

«Oleme otsustanud oma lõppraportis kasutada muu hulgas Riigikontrollis tuvastatud fakte ning seetõttu otsustas komisjon konsensuslikult tõe väljaselgitamiseks küsida uurimise lõpule viimiseks lisaaega,» ütles Vakra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles