Egiptusest leiti satelliidifotode abil 17 kadunud püramiidi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Giza püramiididele Kairos.
Vaade Giza püramiididele Kairos. Foto: SCANPIX

Satelliitidega kogutud andmete analüüsimisel tuvastati Egiptuses muude huvipakkuvate hoonete seas ka 17 seni kadunuks peetud püramiidi.
 

Infrapunafotodelt, mis võimaldavad tuvastada pinnase alla mattunud ehitisi, tuvastati kokku üle üle 1000 hauakambri ja 3000 iidse asustuspaiga. Esialgsete kaevetööde käigus on mõningate hoonete olemasolu juba kinnitust leidnud, teiste seas kontrolliti kahe püramiidi asukohti.

Töid juhib USA Alabama ülikooli egüptoloog Sarah Parcak, kelle sõnul on aasta pikkuse uurimistöö tulemusel leitud ehitiste hulk lihtsalt hämmastav. «Püramiidi välja kaevamine on iga arheoloogi unistus,» nentis ta.

Uurimisrühm analüüsis 700 kilomeetri kõrgusel Maa kohal tiirlevate satelliitide tehtud fotosid, mis on nii teravad, et neilt saab leida isegi vähem kui meetri suuruse diameetriga objekte. Infrapunakiirguse abil toodi esile erinevad maapinna all peituvad materjalid.

Mudatellised, millest iidsed egiptlased oma maju ja hooneid ehitasid, on neid ümbritsevast maapinnast palju suurema tihedusega.

Parcaki sõnul võib maapõu Egiptuses peita veel ohtralt iidseid ehitisi, sest praegu leitud on vaid sellised, mis asuvad maapinna lähedal, paljud kunagised asulad on aga sügaval Niiluse muda all peidus.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles