Paet: Ukrainas tuleb taastada usaldus poliitika ja poliitikute suhtes

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet sel nädalal Ukrainas
Urmas Paet sel nädalal Ukrainas Foto: Raigo Pajula

Välisminister Urmas Paet ütles täna riigikogus, et Ukraina ühiskonda saab tervendada vaid usalduse järk-järguline taastumine poliitika ja poliitikute suhtes ning selleks on muu hulgas vaja ka kiireid ja tegelikke reforme.

Paet avaldas välispoliitika arutelul sügavat kaastunnet Ukraina inimestele, kelle lähedased hukkusid viimastel nädalatel ja päevadel Ukraina viimase 20 aasta kõige suuremas tragöödias. «Ukraina ühiskond on katki ja ärevuses. Seda ohustavad inimeste pettumus ja usalduse nappus poliitilise võimu suhtes, korruptsioon, riigi majanduslik nõrkus ja pinged riigi erinevates piirkondades, ennekõike Krimmis,» ütles ta.

Paeti sõnul saab Ukraina ühiskonda tervendada vaid usalduse järk-järguline taastumine poliitika ja poliitikute suhtes. Uue valitsuse kiire moodustamine ja selge suund erakorralistele vabadele valimistele Ukrainas on tema sõnul elementaarne, kuid pingete vähendamiseks ainult sellest ei piisa.

«Vaja on kiireid ja tegelikke reforme, mis tõepoolest tugevdavad õigusriiki, vähendavad korruptsiooni, kindlustavad turumajanduse toimimist, annavad jõudu kodanikuühiskonnale ja see kõik kokku peaks suurendama üleüldist usaldust riigi ja kogu ühiskonna toimimise suhtes,» lausus Paet.

Tema sõnul peavad Euroopa Liit ja selle liikmesriigid väljendama Ukrainale selget tuge, lähtudes Ukraina territoriaalse terviklikkuse printsiibist. «Tugi saab olla praktiline - nii ekspertide ja reformikogemuse näol -, poliitiline - olles valmis tihendama ELi ja Ukraina suhteid, pidades silmas ka selget Euroopa perspektiivi - ja majanduslik - olles valmis koos selgete reformiprogrammidega andma Ukrainale rahalist tuge, et vältida selle riigi majanduslikku kokkukukkumist,» rääkis välisminister.

Paet avaldas lootust, et Ukraina ühiskonna enamus ja selle riigi juhid mõistavad üheselt, et vaba ja demokraatlik ning korruptsioonivaba õigusriik peaks olema eesmärk, mille saavutamine on eeldus ka Ukraina julgeolekule ja heaolule. Samuti on tema hinnangul oluline, et kõik partnerid Euroopa Liidus saaksid aru, kui oluline on Euroopa perspektiiv ning selle selge väljaütlemine kõigile Ida-Euroopa üleminekuühiskondadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles