NATO: Euroopa tähtsaim julgeolekuküsimus on praegu Ukraina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen (vasakul) tervitab Ukraina kaitseministri asetäitjat Oleksandr Oliõnõkki.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen (vasakul) tervitab Ukraina kaitseministri asetäitjat Oleksandr Oliõnõkki. Foto: SCANPIX

Brüsselis kogunenud NATO kaitseministrid kinnitasid eile, et allianss jätkab Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse toetamist ning nõudsid oma pöördumises nende põhimõtete austamist ka Venemaalt.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmusseni sõnul on Ukraina praegu Euroopas kõige tähtsam julgeolekuküsimus. Kaitseministrite esitatud pöördumist peab Rasmussen solidaarsus- ja toetusavalduseks Ukraina rahvale.

Täna kohtuvad NATO 28 riigi kaitseministrid ka Ukraina delegatsiooniga.

Rasmussen manitses Venemaad mitte astuma samme, mis võiksid tekitada arusaamatusi või viia sõjaliste kokkupõrgeteni. Ta nimetas arenguid Krimmi poolsaarel murettekitavateks.

Ukraina vahevalitsus kutsus samal ajal endi ette Moskva esindaja Kiievis, et rääkida samuti vajadusest austada Ukraina terviklikkust ja iseseisvust. Olukorra teevad ärevaks nii eile president Vladimir Putini käsul toimunud piiriäärsete Vene väeosade lahinguvalmidusse seadmine, kui tänased sündmused Krimmis – Simferopolis hõivasid seni tuvastamata venemeelsed relvastatud isikud valitsushooned.

Ukraina vahevalitsus manitses täna eraldi Venemaa Musta mere laevastiku vägesid püsima oma baasis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles