Eesti parlamendirühm: Iisraelil oli õigus end ohu eest kaitsta

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli sõjamees jälgib merel toimuvat.
Iisraeli sõjamees jälgib merel toimuvat. Foto: SCANPIX

Riigikogu Eesti-Iisraeli parlamendirühm saatis Knesseti spiikrile pöördumise, milles rõhutab Iisraeli õigust ennast ohu eest kaitsta.


Riigikogu Eesti-Iisraeli parlamendirühm väljendab pöördumises sügavat kahetsust seoses Gaza sektoris juhtunud intsidendiga, milles hukkusid inimesed. Parlamendirühm peab Knesseti spiikrile Reuven Rivlinile saadetud kirjas vajalikuks rõhutada, et see oli humanitaarorganisatsioonide otsus saata oma laevad piirkonda, kuhu sisenemise eest on Iisrael korduvalt hoiatanud.

Traagilist vahejuhtumit oleks saanud vältida hea tahte ja sooviga lahendada probleemid Gaza sektoris. «Võimalik, et Iisrael kasutas liiga palju jõudu, mis aga ei sea kahtluse alla Iisraeli õigust turvalisusele ja enesekaitsele,» märgivad allakirjutanud. Nad lisavad, et kontroll piirkonna üle kuulub organisatsioonile, mis kujutab endast otsest sõjalist ohtu Iisraelile.

Parlamendirühm avaldab lootust, et lisaks Iisraeli korraldatud usaldusväärsele uurimisele, tegeleb traagilise juhtumi asjaolude väljaselgitamisega ka rahvusvaheline uurimine. «Ainult tõe väljaselgitamine aitab tulevikus sarnaseid vahejuhtumeid ära hoida,» seisab pöördumises.

Pöördumisele on alla kirjutanud Igor Gräzin, Mart Nutt, Ivi Eenmaa, Raivo Järvi, Ene Kaups, Margus Lepik, Maret Maripuu, Peeter Kreitzberg, Heljo Pikhof, Paul-Eerik Rummo, Jaak Salumets, Erik Salumäe ja Toomas Trapido.

Esmaspäeval hukkus vähemalt üheksa Palestiina toetajast aktivisti, kui Iisrael ründas kuuest laevast koosnevat abikonvoid. Laevade pardal on umbes 700 inimest 50st erinevast rahvusest ning 10 000 tonni humanitaarabi.

Ühel laeval puhkes kokkupõrge sõdurite ja aktivistide vahel, mis lõppes inimohvritega. Iisraeli väitel olid aktivistid relvastatud ning juudiriigi sõdurite tegu ajendas enesekaitse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles