Medvedev nõudis Gruusialt allkirja relvarahule

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev ühisel pressikonverentsil koos Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeliga, kellega ta kohtus konfliktitsooni kõrval asuvas kuurortlinnas Sotšis.
Venemaa president Dmitri Medvedev ühisel pressikonverentsil koos Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeliga, kellega ta kohtus konfliktitsooni kõrval asuvas kuurortlinnas Sotšis. Foto: AP / Scanpix

Venemaa president Dmitri Medvedev teatas täna, et Moskva on juba nõustunud prantslaste vahendatud kuuepunktilise relvarahuplaaniga ning Gruusia peab tegema sedasama.

 

Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeliga kohtumise järel meedia ette ilmunud Medvedev jätkas samas endiselt vihjetega, mis viitavad otseselt soovile lõigata Abhaasia ja Lõuna-Osseetia lõplikult Gruusia küljest ära, vahendas AFP.

Venemaa presidendi sõnul tunnustamata vabariikide garant ning otsustab nii, nagu kaks kaukaasia rahvast selgelt soovivad, lastes rahuvalvajatel ellu viia «rahva tahte».

Medvedevi hinnangul on «ebatõenäoline», et need piirkonnad reintegreeritaks pärast konflikti veel Gruusiaga. Ta lisas, et abhaasid ja osseedid on isegi rahvusvaheliste rahuvalvurite saatmise vastu, sest nad usaldavat vene sõdureid.

Merkel omakorda rõhutas pressikonverentsil Gruusia territoriaalse terviklikkuse säilitamist igasuguse rahuplaani «põhipunktiks». Samas paistis ta jätvat lahti tee võimalikeks arenguteks.

«Loomulikult peab alguspunkt olema Gruusia territoriaalne terviklikkus,» ütles kantsler. «Gruusias on valitud valitsus, kellega me peame arutama ja läbi rääkima,» lisas ta.  

Medvedev kinnitas ka, et «uue rünnaku» korral «oma kodanike vastu» tegutseks Venemaa samamoodi nagu seekord Gruusias.

Merkel seevastu kritiseeris venelaste «ebaproportsionaalset» reaktsiooni Lõuna-Osseetias puhkenud konfliktil. «Venemaa mõned sammud ei olnud proportsionaalsed,» tõdes ta. «Vene sõdurid peavad Gruusia keskosast lahkuma.» 

Venemaa soovib presidendi kinnitusel siiski mitte kahjustada suhteid läänega Gruusia pärast ei pikemas ega ka lühemas perspektiivis. «Me oleme valmis töötama kõigiga avatult ja heas usus ega taha piirata suhteid ühegi osapoolega,» ütles ta, ilmselt vastuseks Washingtoni viimaste päevade hoiatustele.

Saksa kantsler märkis pressikonverentsil ka seda, et Gruusia ja Ukraina lootused pääseda NATOsse on endiselt kehtivad. 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles