Riigikogu ei taha jalgrattureid kõnniteedele sõitma

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Riigikogu ei toetanud liiklusseaduse teisel lugemisel tehtud ettepanekuid jalgratturite lubamiseks kõnniteele, sellised ettepanekud esitati eelnõule juba teist korda.


Riigikogu ees eelnõud ja muudatusettepanekuid tutvustanud majanduskomisjoni liige Margus Lepik sõnas, et kuigi varem on seda teemat juba käsitletud, esitasid Erakond Eestimaa Rohelised ja Silver Meikar esitasid sarnased ettepanekud uuesti.

«Põhimõte oli nende poolt järgmine, et ikkagi lubada jalgrattad liiklema kõnniteele. Komisjonis toimus põhjalik arutelu jalgrattaliikluse teemal ja arutelu ja hääletuse tulemusena jäi komisjon juba teise lugemise esimeses pooles vastu võetud ettepanekute juurde, et üldprintsiibina jalgrattaid kõnniteele mitte lubada,» sõnas Lepik.

Ta lisas, et erand tehtaks endiselt kuni 12-aastastele jalgratturitele ja nende saatjatele.

Silver Meikar märkis enne muudatusettepanekute hääletamist, et kui jalgrattateed ega kergliiklusteed ei ole, peab jalgrattur sõitma autotee paremas ääres. «Ma usun, et te kõik nõustute, et see ei ole jalgratturile sageli mitte kõige ohutum valik.»

Kõik ratturid on kurjategijad

Ta lisas, et juhtudel, kui sõiduteel liiklemine on ohtlik, peaks lubama kõnniteele ka kõik teised jalgratturid. «Kahtlemata, kõnniteel sõites ei tohi jalgrattur ohustada jalakäijaid, mis tähendab, et tema liikluskiirus peab olema väga madal, ta peab arvestama jalakäijaga ja teadma, et alati, kui tõesti midagi peaks juhtuma, on tema süüdi.»

Meikar rääkis, et probleem on ka selles, et kõnniteele põigelnud ratturid on saanud trahvi – seda nii Tartu Supilinnas, Haapsalus, Tallinnas. «See on järjekordselt see samm, kus me ütleme inimesele, kes minu hinnangul käitub Eesti riigi seisukohalt õigesti, et oot-oot-oot, sa oled kurjategija! Me kõik, kes me sõidame jalgrattaga, põikame vahepeal kõnniteele, me kõik oleme seega kurjategijad. Ja just seetõttu ma leian, et niikaua, kui ei ole jalgrattateesid korralikult välja arendatud, oleks vajalik lubada teatavatel juhtudel, ohustamata jalakäijaid, kõnniteele ka jalgrattur.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles