Vaata, kes kandideerivad IRLi nimekirjas europarlamenti

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegune eurosaadik Tunne Kelam
Praegune eurosaadik Tunne Kelam Foto: Karli Saul / SCANPIX

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eestseisus kinnitas täna Euroopa Parlamendi valimiste 12-liikmelise nimekirja, kandidaatide järjestuse paneb paika erakonna volikogu märtsi keskel.

IRLi nimekirjas osalevad valimistel Tallinna volikokku kuuluv Yoko Alender, erakonna noortekogu aseesimees ja välissekretär Linda Eichler, riigikogu esimees Ene Ergma, praegune eurosaadik Tunne Kelam, Tallinna volikogu liikmed Eerik-Niiles Kross ja Tarmo Kruusimäe, Tartu volikokku kuuluv Mihhail Lotman, riigikogu liikmed Marko Mihkelson, Mart Nutt, Liisa-Ly Pakosta ja Tõnis Palts ning eile erakonda astunud ajakirjanik Anvar Samost. Kandidaatide järjestuse kinnitab 16. märtsil kogunev IRLi volikogu, kes kiidab heaks ka eurovalimiste programmi.

Euroopa Parlamendi valimised toimuvad Eestis 25. mail. Kandidaatide registreerimiseks esitamine algab 26. märtsil ning kestab 10. aprillini. Erakonnad võivad valimisteks välja panna nimekirja, kus on maksimaalselt 12 kandidaati. Samuti saavad valimistel osaleda üksikkandidaadid.

Seekordsed valimised toimuvad Eestis üle kümne aasta taas avatud nimekirjade põhimõttel. Kui eelmistel, 2009. aastal toimunud Euroopa Parlamendi valimistel osutus valituks nimekirja eesotsas olnud kandidaat, siis nüüd reastatakse kandidaadid saadud häälte arvu järgi ümber ning europarlamenti pääseb enim toetust kogunud inimene.

IRL ja Reformierakond algatasid muudatuse vahetult pärast eelmisi valimisi, kus saavutas väga hea tulemuse üksikkandidaadina europarlamenti pääsenud Indrek Tarand. Parteid teatasid toona, et nende hinnangul vastaks valimissüsteemi muudatus paremini valijate ootustele, aitaks kaasa demokraatia edendamisele ning suurendaks valijate häälte osatähtsust valimistulemuste kindlakstegemisel. Avatud nimekirjadele ülemineku otsustas riigikogu üksmeelselt 2010. aasta alguses.

Eelmistel valimistel kogus kõige rohkem ehk 103 506 häält Keskerakond, kes sai selle tulemusega kaks kohta Euroopa Parlamendis. Europarlamenti suundusid seejärel Siiri Oviir ja Vilja Savisaar-Toomast, kes aga kumbki ei kuulu praegu enam Keskerakonda. Keskerakonnale järgnes häältesaagilt üksikkandidaadina europarlamenti pürginud Indrek Tarand, kes pälvis 102 460 inimese toetuse.

Reformierakond kogus valimistel 60 877 häält ning sai selle tulemusega ühe koha europarlamendis, kus asus saadikuna tööle praeguseks parteist välja heidetud ja uut erakonda looma asunud Kristiina Ojuland. IRLi nimekirja poolt andis hääle 48 492 inimest, mis viis europarlamenti varemgi seal töötanud Tunne Kelami. Samuti sai ühe mandaadi valimistel 34 508 häält kogunud SDE, keda esindab Euroopa Parlamendis Ivari Padar.

Kokku osales toonastel valimistel 11 erakonda ja kuus üksikkandidaati. Kandidaate oli kokku 101 ehk 16,8 inimest ühele kohale. Hääletamisest võttis 2009. aastal osa 43,9 protsenti valijatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles