Kiisler toetab seaduse muutmist erateede äri piiramiseks

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnel pool nõuab omanik eratee kasutajatelt raha.
Mõnel pool nõuab omanik eratee kasutajatelt raha. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Regionaalminister Siim Kiisler toetab riigikogu sotside fraktsiooni algatatud  teeseaduse muutmise eelnõu eesmärki piirata erateede omanike rikastumist koduomanike arvelt, kuid tema hinnangul ei ole eelnõu probleemi lahendamiseks piisav.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsioon algatas veebruari keskel teeseaduse täiendamise eelnõu, mille järgi saavad omavalitsused erateede võõrandamisel eelisostuõiguse.

Kiisler märkis eelnõule esitatud arvamuses, et erateedega tekkinud probleem on ühiskonnas aktuaalne ja vajab õiguskeskkonnas muudatusi.

«Eratee soetamine majandustegevuse eesmärgil kahjustab avalikke huve ja eelkõige sellise kinnisasja omaniku või mitme kinnisasja omaniku huve, kelle kinnisasjale puudub muu ligipääs. Leian, et õigusaktides tuleks kehtestada meetmed, mis ennetavad probleeme erateedega, mille omamise eesmärk on üksnes nõuda tee kasutamise eest ebamõistliku suurt tasu. Samas on kaheldav, kas käesolev eelnõu annab kõikehõlmava lahenduse,» märkis Kiisler.

Regionaalministri hinnangul ei sobi ostueesõigus eesmärgi saavutamiseks, sest ostueesõiguse rakendamise puhul tuleb omavalitsusel osta kinnisasi sama hinnaga, millega tee müügitehing toimus.

«Seega võib tekkida oht, kus erinevad tehingupooled või müüja ostab tee sellise hinnaga, mis ületab turuhinda üle kahe või kolme korra ja seejärel on kohalikul omavalitsusel õigus osta tee üksnes selle hinnaga, millega tehingus kokku lepiti,» tõdes Kiisler.

Minister leiab, et erateede äri probleemi  on võimalik lahendada kinnisasja sundvõõrandamise seaduses, milles tuleks kohalikule omavalitsusele anda pädevus sundvõõrandada erateid üldistes huvides ning õiglase ja kohese hüvitise eest.

«Kinnisasja hind ei tohiks olla väiksem kinnisasja harilikust väärtusest. Sellisel juhul puuduks isikutel motivatsioon tegeleda sellise majandustegevusega, kuna  eratee ostnud isik  peab arvestama võimalusega, et kohalik omavalitsus võib igal ajal oksjonit ostetud kinnistu sundvõõrandada hariliku väärtuse eest. Selle rakendamine on kiireim viis võimaldamaks eratee avalikku kasutamist. Samuti võib eratee soetamine eelisostuõigusega osutuda soodsamaks kui hilisem tee võõrandamise eest makstav kompensatsioon või eratee avaliku kasutamise eest tee omanikule makstav tasu,» selgitas Kiisler.

Sotsid algatasid 11. veebruaril teeseaduse muutmise eelnõu, mis annab omavalitsustele erateede võõrandamisel eelisostuõiguse. Sellega luuakse sotside sõnul kohalikule omavalitsusele võimalus soovi korral ennetada kohalike elanike jaoks tekkivaid probleeme, mis kaasnevad majandustegevuse eesmärgil eratee soetamisel.

Sotsid tõdesid eelnõu seletuskirjas, et näiteks kinnisvaraarenduste käigus rajatud erateed võivad olla paljudele kodu soetanud isikutele ainsaks juurdepääsuks oma eluasemeni ning erinevalt paljudele monopoolses seisus olevatele äritegevuse valdkondadele pole erateede majandamisele seatud kasumlikkuse piire.

Seetõttu võib erateega äri ajav isik nõuda kinnistuomanikelt või igapäevase majandamisega seotud teenuseosutajatelt eluaseme juurde pääsemiseks ebamõistlikult kõrget tasu. Ebamõistlikult kõrgest tasu maksmisest on võimalik pääseda paludes kohtul

Viimasel ajal on ajakirjandus kajastanud mitmeid juhtumeid, kus eratee soetanud isik kasutab seda koduomanikelt kõrgete tasude väljanõudmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles