Nestor: olen vastu müügimaksule ja selle keelamiskavale

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Liis Treimann

Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eiki Nestor kinnitas, et talle ei meeldi Tallinna müügimaks, aga talle ei meeldi ka IRLi ja Reformierakonna käitumine.


Reformierakond ja Isamaa ja Res Publica Liit andsid eile üle müügi- ja paadimaksu tühistava seaduseelnõu, mille järgi kaoks omavalitsustel uuest aastast võimalus neid makse koguda.

Eiki Nestor ütles Kuku raadiole antud intervjuus, et kui eelnõu algatajatel oleks olnud asja sisu vastu midagi, siis nad oleks võinud tulla sellega välja juba mullu septembris või selle aasta jaanuaris ja veebruaris. Nestori hinnangul on eelnõu esitamise kuupäev propagandistlik ja sellega kaasnevad seletused lausdemagoogia. Ta lisas, et tema isiklikult hääletaks maha nii müügimaksu kui ka selle eelnõu.

Nestori sõnul on kohalike maksude mõte mitte niivõrd raha teenida, vaid midagi reguleerida ja antud juhul see nii ei olnud. Nestor lisas, et müügimaksu võiksid pigem kasutada need kohalikud omavalitsused, mis asuvad Tallinna lähiümbruses ning seda juhul, kui nad näevad, et Tallinna sees on äripidamine kallim kui Tallinnast väljas.

Nestor tõi välja, et seadus ise näeb tegelikult nendest kohalikest maksudest kõige raharikkamana ühte, mida keegi ei kasuta - see on automaks, mis on kohaliku maksuna läbi kukkunud. «Tema administreerimine muutus nii rumalaks, et kõik omavalitsused, kes selle kehtestasid, lihtsalt kaotasid ja ei võitnud mitte midagi,» ütles Nestor. Tema hinnangul tuleks kohalike maksude seadus kindlasti uuesti läbi vaadata.

Müügimaksu ja paadimaksu kaotamise algatajate soov on eelnõu esimene lugemine läbi viia veel enne kevadistungjärgu lõppu. Eelnõu üle andnud Keit Pentuse sõnul väheneb selle eelnõu tulemusel alates 1. jaanuarist 2011 surve hinnatõusule nii Eesti suurimas omavalitsuses Tallinnas kui kõigis teistes Eesti piirkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles