Soome kolonelleitnant: üks ekslik lask Krimmis viiks ettearvamatute tagajärgedeni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsed relvastatud mehed Sevastopoli lähistel Balaklavas.
Venemeelsed relvastatud mehed Sevastopoli lähistel Balaklavas. Foto: SCANPIX

Ukraina ja Venemaa võivad olla ühe eksliku lasu kaugusel olukorra lõplikust kontrolli alt väljumisest, rääkis Soome riigikaitsekõrgkooli õppejõud kolonelleitnant Pentti Forsström.

Forsström ütles rahvusringhäälingule YLE antud intervjuus, et olukord Krimmi poolsaarel võib areneda kiiresti, kuna Venemaa Lääne sõjaväeringkonna üksused suudavad liikuda Krimmi poolsaarele või Ukrainasse loetud tundide jooksul.

Samal ajal viis Ukraina oma väed lahinguvalmidusse ja kutsus välja ka reservväelased.

Forsströmi sõnul liiguvad Krimmis ringi ebamäärast päritolu relvastatud grupeeringud. «Kas need on venelased või venemeelsed või lihtsalt relvad haaranud inimesed…Üks juhuslik lask võib tuua kaasa ettearvamatute tagajärgi.»

Rahvusvaheliste hinnangute järgi on Vene sõdurid võtnud Krimmi poolsaare oma kontrolli alla koos piirkonna venemeelsete juhtidega. Ukraina uus juhtkond on seni hoidunud otsestest vastusammudest, mida Venemaa võiks pidada täiemahulist rünnakut õigustavaks provokatsiooniks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles