Riik jätkab kohtuvaidlust riikliku lepitaja osas

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henn Pärn
Henn Pärn Foto: Mihkel Maripuu

Riik vaidlustab teisipäevase Tallinna halduskohtu otsuse, mille järgi tuleb tühistada valitsuse korraldus nimetada Henn Pärn uuesti riiklikuks lepitajaks.


Sotsiaalminister Hanno Pevkur sõnas valitsuse pressikonverentsil, et üleeilse riiklikku lepitajat puudutava kohtuvaidlusega tuleb edasi minna. «Me näeme seal kohtuotsuses mõningaid punkte, mis vajaksid õigusselguse huvides kindlasti edasivaidlemist kohtus,» märkis ta.

Tallinna halduskohus rahuldas teisipäeval ametiühingute keskliidu ja teenistujate ametiliitude keskorganisatsiooni kaebuse ning tühistas valitsuse eelmise aasta 10. detsembri korralduse Henn Pärna nimetamise kohta riiklikuks lepitajaks. Ühingud kinnitasid, et Pärna nimetamine uuesti ametisse polnud seaduslik ning valitsuse korraldus tuleb tühistada.

Pevkuri sõnul on tegemist õigusliku vaakumiga, kus tööturu pooled ei saa kokku leppida. Kohus tugines ministri kinnitusel oma põhjendustes kahele argumendile. Esimene oli see et osalised peavad vaidlema seni, kuni leitakse kõigile pooltele sobiv kandidaat.

«Teine põhjendus oli see, et kuni kandidaati pole leitud, tuleb kasutada avaliku teenistuse seaduses toodud analoogiat kohusetäitja määramiseks. Mure on selles, et kohusetäitjat saab määrata ainult valitavatele ametikohtadele, mitte nimetatavatele. See ongi koht, kus tahaksime edasi vaielda, kas saab seda analoogiat kasutada ja sellise seadusetõlgenduse jätta,» rääkis Pevkur.

«Seadusandja on tahtnud seda, et valitsus nimetaks ametisse riikliku lepitaja, kelles on kokku leppinud nii tööandjad kui töövõtjad,» lisas peaminister Andrus Ansip. «Nad pole seda kokkulepet saavutanud, mis siis valitsus peab tegema? Kuidas saab valitsus töövõtjate ja andjate asemel seda probleemi lahendada?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles