Ametiühingud: valitsus takistab seadusliku lepitaja nimetamist

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiklik lepitaja Henn Pärn ja Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga.
Riiklik lepitaja Henn Pärn ja Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Ametiühingute keskliidu esimehe Harri Taliga sõnul viivitab valitsus Tallinna halduskohtu otsuse edasikaebamisega läbirääkimiste alustamist riikliku lepitaja seaduspäraseks ametissenimetamiseks.


Ametiühingud ei sea kahtluse alla valitsuse õigust halduskohtu otsus edasi kaevata, teatas keskliit. Kuna aga otsus ütleb selgelt, et sotsiaalministeeriumi põhjendused ei ole tõsiseltvõetavad ja riikliku lepitajana saab ametisse nimetada ainult sellise isiku, kelle kandidatuuri kiidavad heaks kõik sotsiaalpartnerid, tähendab edasikaebamine tahtlikku venitamist seadusliku lepitaja nimetamisega. 

«Formaalsete õigustuste otsimise asemel peaks sotsiaalministeerium tunnistama oma seadusvastast käitumist ja asuma kiiremas korras seadust parandama, et vältida taolisi olukordi tulevikus,» ütles Taliga. «Ametiühingud on korduvalt rõhutanud, et lepitaja nimetamise protseduuri saab kiiresti korrastada ja seda tulebki teha,» lisas ta.

Ametiühingute keskliit soovib alustada TALO, Tööandjate Keskliidu ja sotsiaalministeeriumiga uusi läbirääkimisi riikliku lepitaja ametissenimetamiseks. «Sotsiaalministeeriumil on riikliku lepitaja kandidaadi leidmisel sotsiaalpartneritega võrdne vastutus – ootame, et ministeerium asub seda rolli täitma, mitte takistama lepitaja määramise protsessi,» ütles ametiühingujuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles