Videoloeng: kuidas muudab nutitelefon minu taskus geograafiat?

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimgeograafia professor Rein Ahas.
Inimgeograafia professor Rein Ahas. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu ülikooli inimgeograafia professor Rein Ahas peab täna Tallinnas Inglise kolledžis loengu teemal «Kuidas muudab nutitelefon minu taskus geograafiat?», Postimees.ee teeb loengust otseülekande.

Ahas räägib loengus, et info- ja kommunikatsioonitehnoloogiat peetakse üheks ühiskonda kõige kiiremini ja radikaalsemalt muutnud tehnoloogiaks inimkonna ajaloos.

Ahase sõnul on nutitelefon selle tehnoloogia kaasaegne tippsaavutus ning inimeste taskus on paari tikutopsi suurune vahend lähedastega suhtlemiseks, ühendus globaalse internetiga, raamatukogu, filmoteek, aken suhtlusvõrgustikesse ja sensor ühiskonnas toimuva mõõtmiseks.

Kell 12.25 algavas loengus avatakse õpilastele nutitelefonidega seotud arenguid ja muutusi ühiskonnas geograafi pilgu läbi.

Ahas räägib sellest, kuidas muudab maailma meie suhtlemisaktiivsuse kasv ja interneti kiirus, kas vahemaad pole enam olulised, kas erinevused maa ja linna vahel kaovad ning kas nutitelefonide ajastul muutuvad 17-aastased noored Eestis, Ameerika Ühendriikides ja Keenias sarnaseks või säilivad erinevused.

Loengus antakse ka ülevaade nutitelefonide kasutamisest ühiskonnas toimuvate protsesside uurimisel. Inimeste taskus on sensorid, mille asukohta ja kasutust saab täpselt jälgida. Nende abil saab mõõta mürataset linnas, hinnata pargis jalutamise turvalisust või ennustada elanikkonna «protestimeeleolude» kasvu. Ahas püstitab loengus küsimuse, kas inimesed on muudetud sensoriteks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles