Mihkelson: Venemaa oli operatsiooni Krimmis ilmselt pikka aega ette valmistanud

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjaväelased Krimmis Perevalnes Ukraina piirivalvepunkti juures.
Vene sõjaväelased Krimmis Perevalnes Ukraina piirivalvepunkti juures. Foto: SCANPIX

Sündmused Krimmis annavad aimu, et asjade kulg ei toimunud mõne päeva jooksul, vaid Venemaa oli Krimmi ülevõtmist ette valmistanud pika aja jooksul, märkis riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

Mihkelson ütles ETV saates «Välisilm», et kui jälgida Krimmis viibivaid tundemärkideta sõdureid, seda, kuidas nad relvi hoiavad ning millist relvastust kasutavad, on selge, et tegemist on väljaõppinud sõjaväelastega, mistõttu on alust uskuda, et see oli tõenäoliselt ette valmistatud pika aja jooksul.

Mihkelsoni sõnul on just Krimmi ülevõtmine Venemaa jaoks strateegiliselt lihtne, kuna piirkonnas on palju vene keelt kõnelevaid inimesi, kes arvavad, et see on kauaoodatud samm. Ta meenutas, et ka 1991. aastal, mil Ukraina iseseisvumine oli aktiivne küsimus, oli üle riigi ukrainlaste toetus iseseisvumisele umbes 80 protsenti, ent Krimmis vaid 54 protsenti, mistõttu eristus Krimm selles küsimuses selgelt ülejäänud Ukrainast.

President Ilvese julgeolekunõunik Merle Maigre nõustus, et tänasel päeval on reaalsus see, et tundemärkideta vene sõdurid kontrollivad Krimmis olukorda ning erinevatest reportaažidest on näha, et ega ka kohalikud elanikud väga mures pole ka.

Maigre nentis, et ei saa välistada, et kohapeal võib sädemest ka leek tõusta, arvestades, et ka see oli läänemaailma jaoks mõeldamatu, et Kiievis võivad valitsusväed oma kodanike vastu tule avada. «Käesolev Ukraina kriis on loonud pretsedente järjest ja järjest,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles