Kelam: Ilves ei peaks rahuldama valitsuse tagasiastumispalvet

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Euroopa Parlamendi saadiku, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Tunne Kelami sõnul ei peaks president Toomas Hendrik Ilves  rahuldama valitsuse tagasiastumispalvet.

Peaminister Andrus Ansip teatas täna hommikul alanud valitsuse erakorralisel istungil tagasiastumisest ning ta viib ennelõunal presidendile tagastumispalve.

Kelam märkis, et ta austab Ansipi otsust, kuid arvestada tuleb sellega, et  olukord on Eesti naabruses dramaatiliselt muutunud. 

«Ukraina ümber on tekkinud viimaste kümnendite  sügavaim ja ohtlikuim rahvusvaheline kriis, mille riskid ulatuvad kaugele üle Ukraina piiride.  President Putin viib jõhkralt ellu ammu väljakuulutatud «õigust»  sekkuda sõjalise jõuga mis tahes riigi siseasjadesse, kus tema arvates vene kaasmaalasi taga kiusatavat.  Vene ründava iseloomuga sõjalised manöövrid toimuvad vahetult meie naabruses, Leningradi oblastis ja Läänemerel. Puhkenud kriisi arenguid pole võimalik prognoosida ega selle lõppu ennustada.

Kelami sõnul vajab iga Venemaa naaberriik sellises olukorras esmajoones stabiilset valitsust.

«Paradoksaalselt on Eesti peaminister valmis ise tekitama valitsuskriisi, mis minimaalselt kestaks paar-kolm nädalat.  Risk on ka selles, et uue valitsuse  moodustamisel keskendub tähelepanu vältimatult võimupartnerite selekteerimisele ja nendevahelistele kauplemistele, mitte niivõrd riigi julgeoleku tagamisele.  Kohust täitma jäetud ministrid ei saa teostada veenvat poliitikat ega võtta vastu siduvaid otsuseid,» nentis Kelam.

Ta lisas, et Reformierakonna sisemine manööver on jätmas Eesti riigi valitsuse tagasiastumise  korral ilma esindajast Euroopa Komisjonis, keda on Eestil just kriisiajal seal eriti vaja.

«Selle asemel, et Komisjonis täie jõuga kaasa aidata kriisi lahendamisele, asub asepresident Eesti uut valitsust moodustama, milleks pole ühtegi kaalukat põhjust.  Samas on Eesti ühe suurema poliitilise jõu juht Edgar Savisaar võtnud demokraatlikust rahvusvahelisest arvamusest täiesti lahkneva seisukoha Ukraina suhtes. Eesti Vabariigi presidendil oleks tark ja vastutustundlik peaministri avaldust mitte rahuldada ning soovitada valitsusel jätkata oma normaalset tööd Eesti stabiilsuse ja julgeoleku kindlustamisel kuni kriis leiab oma lahenduse,» märkis Kelam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles