Nestor: uue valitsuse moodustamine peab toimuma võimalikult ruttu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Peeter Langovits / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimehe Eiki Nestori sõnul peaks uue valitsuse moodustamine praeguses rahvusvahelises olukorras toimuma võimalikult ruttu.

Nestori sõnul peaksid kõik Eesti poliitilised asjamehed arvestama, et praegustes oludes tuleks uue valitsuse moodustamisel tegutseda võimalikult kiiresti. «Võib-olla mingis teises rahvusvahelises olukorras oleks mõtlemis- või kaalutlemisaega rohkem, täna on seda ilmselt vähem,» ütles ta Postimehele.

President Toomas Hendrik Ilves on teatanud, et alustab uue peaministrikandidaadi määramiseks parlamendierakondadega konsultatsioone järgmisel nädalal. Seaduse järgi on tal kandidaadi nimetamiseks aega 14 päeva.

Nestor märkis, et presidendil on õigus otsuseid ise langetada ning keegi ei saa talle ette kirjutada, millal või kas üldse ta konsultatsioone peab. «Küll aga tähendab see, et antud oludes võiksid omavahelised kontaktid erakondade vahel toimuda kiiremini,» ütles Nestor, kelle sõnul oleks presidendil nii ka lihtsam konsultatsioone alustades otsuseid teha.

Tema sõnul on riigikogus praegu neli erakonda, kellest üks mängib end iga päevaga vastutustundlikust riigijuhtimisest kaugemale. Seetõttu polegi tema sõnul uue valitsuse moodustamiseks palju võimalusi.

Küsimusele, kas sotsiaaldemokraadid on teinud võimalike konsultatsioonide alustamiseks ettevalmistusi, vastas Nestor jaatavalt. «Kui me juba volikogus teatasime, et oleme valmis läbi rääkima, ju oleme siis ka oleme teinud ettevalmistusi,» lausus ta.

Reformierakonnal on praegu riigikogus 34, Isamaa ja Res Publica Liidul 22 ning nii Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal kui Keskerakonnal 21 saadikut. Kolm riigikogu liiget – Andres Herkel, Lembit Kaljuvee ja Kalle Laanet – on parteitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles