Ukraina suursaadik Eestis: sõda juba käib

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid eile teel Sevastopolist Simferopolisse.
Vene sõdurid eile teel Sevastopolist Simferopolisse. Foto: SCANPIX

Ukrainlased on valmis vajadusel Vene agressiooni vastu võitlema, kuid selleks kulub palju süütute inimeste elusid, sõnas intervjuus Postimehele Ukraina suursaadik Eestis Viktor Krõžanivski.

Palun kommenteerige viimaseid arenguid Ukrainas ja eriti Krimmis.

Me olime täna tunnistajaks Vene föderatsiooni agressioonile suveräänse ja iseseisva Ukraina vastu. Sel agressioonil pole mingit alust, seda pole miski esile kutsunud. See põhineb ainult Vladimir Putini hirmul, et hiljutine Ukraina kodanike algatatud revolutsioon võib toimuda ka Venemaal. Ta teeb kõik, et selline stsenaarium tema enda puhul ei rakenduks.

Putin ei suuda lahti öelda ettekujutusest Venemaast kui superjõust, impeeriumist – tänapäeval seda enam aga ei eksisteeri. Ta üritab Nõukogude Liidu põrmule midagi uuesti üles ehitada, luua midagi muud. Ukraina tema kavatsusi ei jaga, ukrainlased ei usu, et ükskõik millisele uuele Nõukogude Liidule oleks võimalik elu sisse puhuda.

Ma ei tea, mis Putini järgmiseks sammuks võib olla, kuid arvestades meie liitlaste tugevaimat toetust – ja Eesti on nende seas –, on tal hirm NATO riikide, ELi riikide, USA, mis kuulub ka NATOsse, tugeva vastureaktsiooni ees. Sel põhjusel kaalub ta praegu edasisi stsenaariume. Mida järgmiseks ette võtta? Kui ta otsustab konflikti edasi eskaleerida, vastab Ukraina adekvaatse reaktsiooniga, ja ma loodan, et meie liitlased aitavad meil vastu võidelda. Selleks kulub paljude süütute inimeste elusid.

Meil on Ukrainas legitiimne võim, me üritame nii kaua kui võimalik kriisi ületamiseks diplomaatilisi vahendeid kasutada. Ukraina sõduritele Krimmis anti karm käsk Vene vägede igasugusele provokatsioonile mitte vastata, isegi mitte vastu tulistada, vältida isegi ühe ohvri teket, sest venelased valetavad. Nende massimeedia valetab, nende poliitikud valetavad, ja nad kasutavad omaenda valesid oma otsuste vastuvõtmiseks. Vene Föderatsiooni parlamendi ülemkoda andis loa kasutada Vene vägesid Ukraina territooriumil, ja kui madam Matvijenko (föderatsiooninõukogu spiiker Valentina Matvijenko – K.V.) esitles seda dokumenti, oli üheks argumendiks, et Venemaa kaotab oma kodanikke, mitmed kodanikud on juba tapetud, osa alles tapetakse. Tegu on üüratu valega! Natsi-Saksamaa propagandaminister Joseph Goebbels oleks sellised suurepärased valetajad kohe oma ministeeriumi tööle võtnud.

See on vaid üks näide. Kui Vene uudiseid vaadata, ajab üks vale teist taga. Nad edastavad inimestele lõpmatu hulga valesid.

Sain äsja dokumendi, kus on kirjas, et praegu moodustab Venemaa Ukraina piiri lähedal Harkivi, Dnipropetrovski ja Luganski oblasti taga sõjalisi üksusi. Selles Venemaa osas, mis piirneb Donetski või Luganski oblastiga, organiseerivad venelased juba vangilaagreid. Suudate te seda ette kujutada? Rünnak juba käib, ja kui keegi ootab, et Putin seda ametlikult deklareeriks, kaotab ta lihtsalt aega, sest sõda juba käib. Nüüd saame vaid selle mastaapidest rääkida, kuid need suurenevad iga minutiga. Me loodame, et me liitlased toetavad meid edasi ja kõige tugevamal moel, et Ukraina iseseisvust ja territoriaalset ühtsust säilitada.

Kes Putinit praegu peatada suudab?

Ainult rahvusvaheline kogukond suudab seda rünnakut peatada. Nagu ma ütlesin, Ukraina on valmis vastupanu osutama. Kui me suudame oma liitlastega tugevalt vastata, võib Vene agressioon varsti peatuda.

Otsesesse sõjategevusse ei taha ükski teie liitlane lasta end väga kiskuda. 

Nad kaaluvad väga hoolikalt oma positsiooni, sest muidugi on võimalus jõuda kolmanda maailmasõjani. Seda tahavad kõik osapooled vältida. Diplomaatilised ja poliitilised reaktsioonid on väga ettevaatlikud, kuid jätkuvalt arvatakse, et nende meetoditega saab Putinit peatada. See ei tähenda, et meie liitlased ei abistaks meid sõjalises mõttes, kui konflikt peaks veelgi eskaleeruma. Me loodame, et nad kasutavad vajadusel ka sõjalist jõudu.

Kõik ukrainlased ja eelkõige patrioodid on valmis agressiooni vastu võitlema. Me pole veel mobilisatsiooni välja kuulutanud, kuid seda võidakse teha. Ma olen ise ka Ukraina ohvitser ja vajadusel olen valmis relva kätte võtma.

Kuidas aga Ukraina sõdurite vaadetega on? Mida uue valitsuse poolt ametisse määratud ja Krimmi valitsusele truudust vandunud, nüüdseks endisest mereväe juhist Deniss Berezovski juhtumist arvata?

Jutud Vene poolele minevatest Ukraina sõduritest on Vene propagandasõda, suur vale. Berezovski puhul oli minu informatsiooni kohaselt aga tema perekond pantvangi võetud. Asja hakatakse uurima. Muidugi on iga riigi armees ka neid, kes kõige ees hirmu tunnevad.

Mis Harkivis toimub?

Venemaalt on Krimmi paigutatud juba 16 000 sõjaväelast. Harkivisse tõid nad venelased, noored tugevad mehed, nagu turistid kohale. Neid oli arvukalt ja nad tegid provokatsioone, üritasid heisata Vene lippu oblastivalitsuse hoonele, peksid Vene invasiooni vastaseid inimesi. Venelastele sobivad kõik vahendid, nad ei küsi endalt, kas tegu on hea või halva vahendiga – kõik sobib. Nii et Harkivisse tulid turistid, tulid vaatamisväärsutega tutvuma. Donetskis juhtus sama. Ukraina ida- ja kirdeosas tulevadki venelased bussides üle piiri, ma loodan, et kui see jätkub, otsustatakse varsti Ukraina piirid sulgeda. Piiri taga formeeritakse praegu Vene sõjalisi üksusi, et mitte ainult Krimmi, vaid ka Ukraina kirdeosa rünnata.

Täisversiooni loe tänasest Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles