Ilves: Ansipi tagasiastumisega mingit võimuvaakumit ei teki

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves avaldas täna Kadriorus tagasiastumisavalduse esitanud peaminister Andrus Ansipile tänu ja kinnitas, et võimuvaakumit valitsuse tagasiastumisega Eestis ei teki.

«Minu hinnangul on Andrus Ansipi koalitsioon oma tööga hästi toime tulnud, eriti mis puudutab Eesti juhtimist läbi globaalse finantskriisi ja ka meie edukalt liitumist euroalaga. Selle eest ma tahaksin öelda «suur aitäh» Andrus Ansipile,» sõnas Ilves ajakirjanikele.

«Kui kellelgi on selles osas mingeid kõhklusi, siis vaadake kuidas teised (riigid – toim.) on sellega toime tulnud.»

Täna nädalaks Jaapanisse visiidile siirduv Ilves kinnitas, et valitsuse tagasiastumispalve ei tekita riigis võimuvaakumit, kuna vana valitsus jätkab kuni uue ametisse astumiseni.

«Demokraatlikus riigis ei ole valitsuse vahetumine mingi ebaharilik sündmus. Tagasiastunud valitsus jätkab oma tegevust ajani, kui on uus valitsus ametisse astunud. Valitsusel on kõik volitused olemas jätkata ja siin ma ei näe mingeid probleeme. Meil ei ole mingit võimuvaakumit ja ma kinnitan teile, et Eesti on hästi juhitud ja kindlalt kaitstud,» ütles Ilves.

Ma tean niikuinii, et inimesed selle aja jooksul konsulteerivad, aga ma loodan, et esmaspäevaks tullakse siia konkreetsete ideedega.

Tema sõnul alustatakse Kadriorus uue valitsuse moodustamiseks konsultatsioone järgmisel esmaspäeval.

«Ma väga loodan, et kui parlamendierakonna esindajad tulevad kohale, siis neil on oma ettepanekud ja nägemus, kellega koostööd teha. Ma tean niikuinii, et inimesed selle aja jooksul konsulteerivad, aga ma loodan, et esmaspäevaks tullakse siia konkreetsete ideedega. Meie põhiseaduse järgi on selline asi nagu vähemusvalitsus peaaegu täiesti võimatu.»

Presidendi sõnul on ta kuulnud, et parlamendierakondade vahel käivad uue koalitsiooni osas juba tõsised arutelud. Seetõttu ei pea ta eriti tõenäoliseks, et esmaspäeval tuldaks Kadriorgu ilma konkreetsete eelkokkulepeteta.

«Ma lihtsalt arvan, et oleks parem, kui on mingi nägemus juba olemas, mitte see, et «me nüüd vaatame». Ilmselt tuleb mingi konkreetne nägemus, sest minuni on jõudnud kuuldused, et inimesed räägivad väga palju omavahel,» ütles Ilves.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles