Putin: Venemaa sõjavägi sekkuks Ukrainas toimuvasse seaduslikult

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin telekanali Rossija 24 otse-eetris.
Vladimir Putin telekanali Rossija 24 otse-eetris. Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin anndis Russia Today teatel otse-eetris valitud ajakirjanike rühmale pressikonverentsi, kus vastas Ukraina kriisi ja Venemaa käitumist puudutavatele küsimustele.

Pressikonverents algas ajakirjanike küsimustega, mille Putin hoolikalt märkmikusse üles kirjutas ning asus seejärel neile vastama.

Muuhulgas küsiti talt, kuidas suhtub Venemaa Kiievis ametisse määratud valitsusse ja mis tingimustel võiks teha nendega koostööd.

«Minu hinnang Ukrainas toimunule saab olla vaid üks – tegu on ebaseadusliku võimu üle võtmisega jõu abil,» vastas Putin.

«Küsimus, mida ma olen oma lääne kolleegidega arutanud on, miks seda tehti. Kirjutasime kõik koos opositsiooni ja Janukovõtšiga alla kriisilahendamise leppele. See on lihtsalt fakt, ma ei anna hinnangut, kas see on hea või halb. Janukovõtš kaotas peaaegu kogu võimu ja nõustus peaaegu kõigega, mida opositsioon tahtis: erakorralised valimised, 2004. aasta põhiseaduse juurde naasmine, ta kinnitas, et ta ei kasuta jõudu, ta ei andnud kordagi käsku protestijate pihta tulistada.»

«See, mis Ukraina idaosas toimub on minu meelest revolutsiooniline olukord,» kommenteeris Putin, kelle sõnul on praegused sündmused ajendatud eelkõige asjaolust, et Ukraina presidendid pole suutnud parandada tavalise ukrainlase elujärge ning naudivad ise hüvesid, mis on saadud ebaausal teel. «Kõik nad on olnud korrumpeerunud.»

«Peab kasutama ainult põhiseaduslikke meetodeid. Ma mõistan küll inimesi Maidanil, ent ma ei tervita sellist režiimivahetust, mõistan siiski inimesi, kes nõuavad endiselt muud kui kosmeetilisi parandusi, kes nõuavad drastilisi muutusi. Nad on harjunud, et ühed kaabakad asendavad teisi kaabakaid ja inimesed ei osale oma piirkondliku võimu valimisel. Meil oli olukord, kus president pakkus välja piirkondlikud valitsusjuhid ja piirkonnad kiitsid selle heaks. Nüüd näeme idas, et kubernerideks määrab valitsus oligarhe.»

«Inimestel peab olema õigus oma valitsejaid valida. Kas praegune valitsus on legitiimne? Parlament osaliselt on, ülejäänud pole. Ukrainal on praegu ainult üks legitiimne president, seaduslikust vaatenurgast on ainult tema president.»


Küsimuse peale, kas võiks valgustada lääneriikide juhtidega peetud telefonikõnede sisu, vastas Putin, et tegu oli konfindentsiaalsete vestlustega.

Vastukaaluks Kiievi valitsuse ebaseaduslikuks kuulutamisele uuriti Putinilt, kas Krimmi praegust valitsust ei võiks samamoodi ebaseaduslikuna näha.

«Loomulikult on Krimmi parlament seaduslik, sest nemad on järginud kõiki seadusi. Nad ei ole ühtegi seadust rikkunud,» vastas president, kelle sõnul tekkis muidugi õigustatud mure, kui mõned päevad tagasi püüti seda seaduslikku võimu jõuga kukutada.

Putini sõnul kogus Kiievi valitsus Krimmi sõjaväeüksusi ja varustust, ent kohalikud elanikud võtsid kõik ühegi lasuta enda kontrolli alla.

Putin kinnitas, et isegi, kui Venemaa kaaluks sõjalist sekkumist, ei oleks see vastuolus ühegi rahvusvahelise seadusega.

«Isegi kui ma otsustaksin kasutada sõjalist sekkumist, oleks see täiesti seaduslik, sest me kasutame seaduslikke meetmeid. Meil annab neid käske seaduslikult valitud võim.» Samuti rõhutas Putin, et abi palus Ukraina president isiklikult ja rääkis sellest, et Venemaa kavandatav on eelkõige humanitaarmissioon Ukraina elanike kaitseks.

Ajakirjanikud uurisid ka, kas Krimmi kontrollivad tõepoolest kohalikud elanikud, sest ringi liiguvad eraldusmärkideta võitlejad, kelle vormid meenutavad väga Vene sõjaväe vorme. Putini vastus oli sisuliselt, et poest saab lihtsalt igasuguseid vorme ja paljud vormid on sarnased.

Krimmis tegutsevatest relvastatud isikutest rääkides rõhutas Putin, et Maidanile kogunenud ja Ukrainas kaost tekitanud isikud olid samuti treenitud välisriikides, mainides taas Poolat ja Leedud.

«Nad on spetsiaalselt treenitud neil on väeüksused, nad on väga hästi koordineeritud. Nad on väga hästi treenitud. Miks peaks arvama, et Krimmi üksused on vähem treenitud?»

Putin rääkis ka, et hoiatas Viktor Janukovõtšit juba varakult igasugustest jõudemonstratsioonidest hoiduma, sest see võib vallandada kaose. Janukovõtš lihtsalt ei kuulanud teda ja tulemus on nüüd käes.

Küsimusele, kas härra president kardab, et võib puhkeda sõda, vastas Putin eitavalt.

«Ei, seda ei juhtu, sest me ei lähe sõtta Ukraina rahvaga,» vastas ta. Ajakirjanikud juhtisid seepeale tähelepanu, et on olemas ka Ukraina sõjavägi, kas see tähendab, et nendega siiski võidakse sõdima asuda.

«Kui me teeme selle otsuse, teeme seda Ukraian rahva kaitseks,» kinnitas Putin, kelle sõnul kaitseks Vene sõdurid Ukrainas nende endi elanikke - naisi ja lapsi ning seisaks nende ja Ukraina sõjaväe vahel.

Ukraina ja Gazpromi suhted ei ole Putini sõnul aga kuidagi seotud praeguse poliitikaga. Ukraina ei ole lihtsalt suutnud tagada oma võlgade tasumist - neile lubati raha ja odavat gaasihinda, aga vastutasuks pidid nad likvideerima võlad. Seda pole nad aga siiani teinud.

Putin kinnitas ka, et Viktor Janukovõtšil ei ole mingisugust poliitilist tulevikku ja kui Venemaa poleks teda aidanud, oleks ta tapetud.

Saksamaal olid jõud, mis aitasid Hitleri võimule nii et seda võib näha analoogiana, kommenteeris Putin meeleavaldajate soovitud põhjalikke muutusi Ukrainas. Sealjuures rõhutas ta ka, et Maidani meeleavaldajate seas võis näha haakristidega käesidemeid.

Putin lükkas taas kord ümber ka kuulujutud, et Janukovõtš on hoopiski surnud. «Nägin Janukovõtšit paar päeva tagasi ja ta elab kauem kui inimesed, kes selliseid kuulujutte levitavad,» sõnas president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles