Reformierakond moodustab reedel konsultatsioonideks delegatsiooni

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna juhtpoliitikud partei pühapäevasel üldkogul.
Reformierakonna juhtpoliitikud partei pühapäevasel üldkogul. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Reformierakonna juhatus moodustab reedel delegatsiooni, mis alustab erakondadega uue valitsuse moodustamiseks konsultatsioone.

Reformierakonna aseesimehe Keit Pentus-Rosimannuse sõnul soovib partei liikuda uue valitsuse moodustamisega edasi tempokalt. «Reformierakond soovib keskenduda konsultatsioonidel olulistele sisulistele teemadele: tööjõumaksude vähendamisele ja sedakaudu inimeste sissetulekute suurendamisele, lastetoetuste kasvu reformi jätkamisele, riigi julgeolekut kasvatavatele otsustele,» ütles ta erakonna teatel.

Pentus-Rosimannuse sõnul jätkab senine valitsus täievoliliselt tööd senikaua, kuni parlament kinnitab ametisse uue peaministri. «Tavapäraselt on Eestis valitsuse moodustamine võtnud aega umbes kuu. Ka sel korral võiks uue valitsuse ametisse asumiseks kuluda sama kaua,» lausus ta.

Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip esitas presidendile tagasiastumisteate täna ennelõunal, olles eelnevat teinud oma tagasiastumise otsuse teatavaks valitsuse erakorralisel istungil. Peaministri tagasiastumisel astub tagasi ka tema juhitav valitsus, mis jätkab siiski tegevust uue valitsuse ametisseastumiseni.

Täna teatab peaminister oma tagasiastumisest ka riigikogule, kuid teeb seda esialgu kirjalikult, sest korralisi istungeid sel nädalal parlamendis ei toimu. Suuliselt teavitab ta riigikogu tagasiastumisest 10. märtsil.

Presidendil on tagasiastumispalve saamisest alates 14 päeva aega, et määrata peaministrikandidaat ning teha talle ülesandeks moodustada uus valitsus. Reformierakond on juba varem otsustanud, et presidendilt vastava ettepaneku saamisel asub järgmist valitsust moodustama partei auesimees ja senine eurovolinik Siim Kallas.

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna, et alustab parlamendiparteidega uue peaministrikandidaadi määramiseks konsultatsioone esmaspäeval. «Ma väga loodan, et kui parlamendierakonna esindajad tulevad kohale, siis neil on oma ettepanekud ja nägemus, kellega koostööd teha. Ma tean niikuinii, et inimesed selle aja jooksul konsulteerivad, aga ma loodan, et esmaspäevaks tullakse siia konkreetsete ideedega,» ütles ta Kadriorus.

Pärast presidendilt vastava ülesande saamist peab peaministrikandidaat esitama 14 päeva jooksul riigikogule ettekande tulevase valitsuse moodustamise alustest. Seejärel otsustab parlament läbirääkimisteta avalikul hääletusel, kas anda peaministrikandidaadile valitsuse moodustamiseks volitused.

Riigikogult volitused saanud peaministrikandidaat esitab seitsme päeva jooksul uue valitsuse koosseisu presidendile, kes nimetab valitsuse kolme päeva jooksul ametisse.

Uus valitsus astub ametisse vande andmisega riigikogu ees, millega algavad uue ja lõpevad tagasi astunud valitsuse volitused. Seejärel vabastab president eelmise valitsuse ametist.

Ansip on peaminister olnud alates 2005. aasta 13. aprillist. Esmalt juhtis ta 2007. aasta kevadeni Reformierakonna, Keskerakonna ja Rahvaliidu ning seejärel Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valitsust. 2009. aasta suvest kuuluvad koalitsiooni Reformierakond ja IRL, kelle praegune valitsus alustas tööd 2011. aasta 6. aprillil.

Ansip on öelnud, et pärast tagasiastumist saab temast vähemalt mõneks ajaks riigikogu liige. Parlamendis peab talle sel juhul koha vabastama reformierakondlane Andre Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles