Ratas ennustab senisest laiapõhjalisemat valitsust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Riigikogu aseesimees, Keskerakonda kuuluv Jüri Ratas leiab, et kui uut valitsust hakkab moodustama Reformierakonna auesimees ja senine eurovolinik Siim Kallas, tuleb järgmine valitsus praegusest laiapõhjalisem.

Ratas ütles Postimehele, et tema hinnangul saab uus valitsus ametisse pigem kiiresti kui aeglaselt. «Ega siin ei ole ju mingit saladust, et poliitmaastikul Eestis on ühelt poolt üsna palju teadmatust, teiselt poolt on mul tunnetus, et pigem saab uus valitsus olema laiapõhjalisem kui tänane,» lausus Ratas ning täpsustas, et tema hinnangul tahab Siim Kallas näha valitsuses suuremaid muutusi kui ainult peaministri isikus.

Tema sõnul on küsimus selles, kui palju suudetakse tulevases võimuleppes käsitleda näiteks lastetoetusi või omavalitsusi puudutavaid küsimusi. «Öeldakse küll, et uuel valitsusel on ainult aasta ja ta ei jõua midagi, aga ma arvan, et see on väga vähe ambitsioonikas,» märkis ta.

Ratase sõnul ootab Eestis lõpuleviimist mitu reformi, näiteks riigi- ja omavalitsuste, maksupoliitika ning maareform, millest viimast on aetud juba üle 10 aasta. «Uus valitsus peaks lõpetama ka hariduse reformimise ja laskma Eesti haridusel ja Eesti koolil rahulikult töötada,» ütles ta.

Küsimusele, kui suureks hindab ta Keskerakonna võimalusi läbirääkimistel osaleda, vastas Ratas, et need võimalused sõltuvad sellest, kellele teeb president valitsuse moodustamiseks ettepaneku ning mida tulevane peaministrikandidaat ise sellest arvab. «Selge on see, et iga erakonna soov ja huvi on viia ellu oma programmilisi eesmärke ja ei ole mingi saladus, et neid saab teha väga suuresti ja tugevasti, olles koalitsioonis,» lausus Ratas. «Kindel on see, et Keskerakond on nendes küsimustes avatud.»

Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip esitas presidendile tagasiastumisteate täna ennelõunal, olles eelnevat teinud oma tagasiastumise otsuse teatavaks valitsuse erakorralisel istungil. Peaministri tagasiastumisel astub tagasi ka tema juhitav valitsus, mis jätkab siiski tegevust uue valitsuse ametisseastumiseni.

Presidendil on tagasiastumispalve saamisest alates 14 päeva aega, et määrata peaministrikandidaat ning teha talle ülesandeks moodustada uus valitsus. Reformierakond on juba varem otsustanud, et presidendilt vastava ettepaneku saamisel asub järgmist valitsust moodustama partei auesimees ja senine eurovolinik Siim Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles