Piirivalvurid päästsid läbi Peipsi järve jää vajunud mehed

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalamehed Peipsi järvel. Foto on illustreeriv.
Kalamehed Peipsi järvel. Foto on illustreeriv. Foto: Toomas Huik

Täna hommikul päästsid Ida prefektuuri piirivalvurid kaks meest, kes vajusid maastikusõidukiga läbi Peipsi järve jää. Lisaks andsid piirivalvurid alajahtunud meestele esmaabi.

Ida prefektuuri teatel helistas täna hommikul kell 9.40 Alajõe kordonisse 51-aastane mees, kes ütles, et oli koos paarimehe ja maastikusõidukiga vajunud läbi Peipsi järve jää. Ta selgitas, et õnnetus juhtus umbes kahe kilomeetri kaugusel kaldast Smolnitsa ja Vasknarva küla vahelisel alal. Mehed suutsid omal jõul jääaugust välja tulla ja püsivamale jääle liikuda.

Kohe seati Alajõe kordonis valmis hõljuk ja sõideti sündmuskohale abivajajatele appi. «Mehed tõsteti hõljukipardale ja kuna neil olid alajahtumise sümptomid, siis osutati neile esmaabi,» ütles Alajõe kordoni juht Illar Jõgi.

Kordonis anti mehed meedikutele üle ja peale tervisekontrolli lubati nad koju. Maastikusõiduk aga vajus läbi jää umbes viie ja poole meetri sügavusele Peipsi järve põhja.

Alajõe kordoni juht Illar Jõgi paneb kõigile järvejääle minejate südamele, et kevadiste ilmastikuoludega tuleb hoolega jälgida jääga toimuvaid muutusi. «Soovitan inimestel eelnevalt lähimast kordonist kontrollida jääolusid ja juhul kui te lähete kaugemale kui üks kilomeeter kaldast, siis ei tohi ära unustada jääle mineku ja tuleku registreerimist,» ütleb Jõgi.

Lisaks rõhutas ta, et on oluline mõelda enda ohutusele, võtta kaasa laetud akuga mobiiltelefon, kanda päästevesti ja hoida lähedasi kursis, kus ollakse ja kuna plaanitakse tagasi tulla.

Piirivalve piirab jääleminekut

Politsei- ja piirivalveamet teatas täna pärastlõunal, et üha soojenevate ilmadega on jää muutunud ohtlikult hapraks, mistõttu piirab piirivalve liikumist nii Peipsi, Pihkva, Lämmijärve kui ka Narva veehoidla jääl.

Alates homsest keelab piirivalve Peipsi järvele mineku Smolnitsa külast ida poole jääva järve alale nii maastikusõidukitega kui ka jalgsi. Niisamuti keelatakse 5. märtsist minna maastikusõidukitega Narva veehoidlale. Jalgsi võib minna Kulgu sadamast kolme kilomeetri ulatuses ülesvoolu kuni 300 meetri kaugusele Eesti Vabariigi poolsest kaldast. Mujal Ida-Viru maakonna piires on jääleminek jätkuvalt lubatud, seda kuni piirirežiimi alani.

Alates neljapäevast keelab piirivalve ohtlikuks muutunud jääolude tõttu nii maastikusõidukitega kui ka jalgsi väljumise Lämmi- ja Pihkva järve jääle. Alates 8. märtsist on lisaks keelatud minna maastikusõidukitega Peipsi järve jääle Tartu ja Jõgeva maakonna piires. Jätkuvalt lubatakse liikuda Peipsi jääl jalgsi Eesti Vabariigile kuuluval alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles