Lauristin: Savisaar on reetnud Rahvarinde ja läinud Interrinde poolele

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin
Marju Lauristin Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Tartu Ülikooli emeriitprofessori, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluva Marju Lauristini hinnangul näitas Keskerakonna esimees Edgar Savisaar oma eilse Ukraina-teemalise avaldusega, et on reetnud Rahvarinde ja läinud Interrinde poolele üle.

Lauristin ütles Postimehele, et Savisaare sõnavõtt lõikas talle südamesse, sest oli sõna-sõnalt see, mida ta natuke varem oli kuulnud Moskva kanalitelt.

Lauristin meenutas, kuidas Moskva stsenaariumi järgi tegutsevad rünnakrühmlased ründasid eelmise nädala lõpus Harkivi oblasti valitsushoonet, ning võrdles seda Toompea ründamisega 1990. aasta 15. mail. Tema sõnul kutsus Savisaar toona rahvast appi samasuguste Interrinde rünnakrühmlaste vastu, kes tahtsid rebida Eesti lippu maha Toompea hoonelt, Harkivis rebiti nüüd aga maha Ukraina lipp.

«Savisaare ütlust oli üsna hirmus lugeda, sest minu jaoks tähendas see seda, et Savisaar tegelikult on reetnud Rahvarinde ja läinud üle Interrinde poole,» ütles ta ning lisas, et kuna Ukrainas praegu toimuv meenutab väga palju seda, mis Eestis toimus 1990. aastal, on Savisaare sõnavõtt andestamatu. «Kuna mul on Savisaarega olnud siiski elus nii-öelda ühine periood, kus me võitlesime sama asja eest Rahvarindes, siis minu jaoks oli see selgelt nende aadete reetmine.»

Lauristin avaldas arvamust, et kui Keskerakond tahab püsida Eestis demokraatliku erakonnana, siis tuleks parteis hakata mõtlema, kuhu Savisaare sellised seisukohavõtud erakonda tervikuna viivad.

Savisaar ütles eile Postimehele, et Ukraina olukord saab hakata lahenema ainult pärast seda, kui riigis tekib legitiimne võim. «Praegusel kaikameeste diktaadi järgi moodustatud Ukraina valitsusel pole aga paraku mandaati ega ka võimekust isegi vabade valimiste läbiviimiseks. Rääkimata muudest riigi ees seisvate põhiliste küsimuste lahendamisest,» ütles Savisaar.

Ukraina saatkond teatas seepeale, et rahvusvahelisel üldsusel pole tekkinud Ukraina uue valitsuse legitiimsuses vähimatki kahtlust ning Savisaare seisukoht põhineb Vene meediast saadud informatsioonil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles