Täna Postimehes: Vene ja Läti lähedal vale ajalootõlgenduse karistamisele

Argo Ideon
, poliitika- ja majandus­­analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liitlaste käepigistus: Wehrmachti ja Punaarmee esindajad pärast Poola jagamist ja vallutamist septembris 1939 kätlemas.
Liitlaste käepigistus: Wehrmachti ja Punaarmee esindajad pärast Poola jagamist ja vallutamist septembris 1939 kätlemas. Foto: Wikipedia

Venemaal ning Lätis on pea korraga vastuvõtmisele jõudmas II maailmasõja sündmusi käsitlevad seadused.

Venemaal muutub lähiajal karistatavaks Nõukogude Liidu sõjaaegse tegevuse kohta valede levitamine, mis võib puudutada ka 1940. aastal Balti riikidega toimunu tõlgendusi, Lätis aga muutub seadusevastaseks Saksa ja Nõukogude Liidu sõjaaegse agressiooni eitamine.

Venemaa puhul on tegu kriminaalkoodeksi ja kriminaalprotsessi koodeksi muudatusega. Kõneksoleva seaduse vastuvõtmist on ette valmistatud pikka aega, muutes mitu korda eelnõus olevaid formuleeringuid. Läinud nädalal aga teatas eelnõu vastuvõtmist põhiliselt vedanud duumasaadik, riigiduuma julgeolekukomitee esimees Irina Jarovaja (Ühtne Venemaa), et eelnõu on nüüd valmis saalis arutamiseks ning see tuleks vastu võtta enne tänavust võidupüha, 9. maid.

Lätis on seimi menetluses eelnõu, mis täiendaks karistusseadustikku. See sätestaks kriminaalvastutuse «Läti vastase nõukogude või Saksamaa agressiooni avaliku eitamise, õigustamise, heroiseerimise või jõhkra trivialiseerimise» korral.

Seaduseelnõu kolmas lugemine on Läti seimis kavas selle nädala neljapäeval, ning jõustuma peaks see ilmselt märtsi lõpus.

Loe põhjalikumalt Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles