Laar: Eesti kaitsejõud peab olema tõsiseltvõetav

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar.
Mart Laar. Foto: Mihkel Maripuu

Ajaloolasest IRLi auesimehe Mart Laari sõnul on postkommunistlikul ruumil vaja õppida sellest, et Ukraina hoiatuspoliitika kukkus läbi, kuna Venemaa ei võta tema sõjaväge tõsiselt.

«Eks see on õpetus teistele, et tuleb oma kaitsejõud nii arendada, et neid tõsiselt võetakse ja see hoiatus oleks reaalne: oleks teadmine, et kui sa soovid kellelegi kallale minna, võib suureks jamaks minna,» rääkis Laar ETV saates «Ringvaade», vahendas ERR Uudised.

Tema sõnul on Krimmis toimuva puhul kasutusel klassikaline meetod, kus Vene üksuste kaitse all tehakse võimupööre, kutsudes sõjavägi nii-öelda appi.

Laar leidis, et avalduste aeg hakkab mööda saama ning nüüd on küsimus selles, kas Euroopa Liidu poolt tuleb ka mõni reaalne samm ning Ukrainale antakse võimalus liikmesriikide hulka astuda, mitte vaid valulikke reforme läbi viia.

Hirmu ei tasuks Eestil tema sõnul Venemaa ees tunda, vaid selle asemel tunda muret Ukrainas toimuva üle ning kindlustada, et Eesti kaitsevõime NATO ja Euroopa Liidu liikmesriigina oleks tugev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles