Riigikogu mõistis hukka Venemaa Ukraina-vastase tegevuse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu
Riigikogu Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu võttis täna täiendaval istungil vastu avalduse, kus mõistab hukka Vene Föderatsiooni relvajõudude Ukraina-vastase tegevuse, Krimmi okupeerimise ja Venemaa katsed Ukraina ühiskonda lõhestada.

Avalduse vastuvõtmist toetas 75 riigikogu liiget kõigist fraktsioonidest ning ainsana hääletas selle vastu keskerakondlane Mihhail Stalnuhhin.

Avalduse tegemiseks erakorraliselt kogunenud parlament nõuab Vene Föderatsiooni okupatsioonivägede viivitamatut lahkumist Ukraina territooriumilt ja kahepoolse sõjaväebaaside lepingu täitmist. «Tunnustades G7 riikide ja Euroopa Liidu tegevust, kutsub riigikogu maailma riikide parlamente ja rahvusvahelisi organisatsioone üles avaldama toetust Ukraina territoriaalse terviklikkuse säilitamisele ning avaldama survet Venemaa agressiivsete sammude lõpetamiseks,» seisab 63 saadiku algatatud avalduses.

Riigikogu taunib Venemaa tegevust, mis on vastuolus rahvusvahelise õigusega, sealhulgas ÜRO harta, Helsingi lõppakti, Budapesti memorandumi ning Ukraina ja Venemaa vahel sõlmitud kahepoolsete lepingutega. Seejuures rõhutab parlament 1994. aastal sõlmitud Budapesti memorandumi tähtsust rahvusvahelise julgeoleku tagamisel ning kutsub kõiki osapooli täitma endale võetud kohustusi.

Riigikogu tunnustab avalduse järgi Ukraina ülemraadat kui rahva valitud legitiimset võimuorganit, mille kahtluse alla seadmine Venemaa poolt on otsene sekkumine Ukraina siseasjadesse.

Avalduse kohaselt peab parlament vajalikuks rahvusvaheliste organisatsioonide vaatlusmissioonide viivitamatut saatmist Ukrainasse, sealhulgas Krimmi, ning vaidlusaluste küsimuste lahendamiseks poliitilise dialoogi alustamist.

Samuti kutsub riigikogu Euroopa Liitu tegema kõik, et kaasa aidata Ukraina demokraatlikele poliitilistele, majanduslikele ja sotsiaalsetele reformidele, ning astuma samme assotsiatsiooni- ja vabakaubanduslepingu kiireks sõlmimiseks. Ühtlasi kutsub riigikogu rahvusvahelist kogukonda osutama Ukrainale kiiret majandusabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles