Mihkelson: Paeti ja Ashtoni vestlust on pealt kuulanud Vene eriteenistused

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles riigikogus, et välisminister Urmas Paeti ja Euroopa välispoliitikajuhi Catherine Ashtoni telefonivestlust, mille salvestis on täna üles laetud Youtube'i, on pealt kuulanud Venemaa eriteenistused.

Mihkelson ütles riigikogus keskerakondlase Mihhail Stalnuhhini küsimusele vastates, et see pole mitte esimene, vaid juba kolmas kord, kui Youtube'i ilmuvad seesugused lindistused. Tema sõnul pole kahtlust, et tegu on Vene eriteenistuste pealt kuulatud kõnedega.

Esimene lindistus avaldati Mihkelsoni sõnul eelmise aasta suvel pärast seda, kui Leedu oli saanud Euroopa Liidu eesistujaks. Toona ilmus Youtube'i Leedu diplomaatide vestlus idapartnerluspoliitikast. Teine kõne avaldati tema sõnul tänavu veebruari alguses, kui Ameerika Ühendriikide diplomaadid rääkisid omavahel olukorrast Ukrainas.

«Nüüd on siis kolmandal juhul pealt kuulatud ja avaldatud kõne meie välisministri ja Euroopa Liidu välisteenistuse juhi osas. Ma arvan, et me peame väga tõsiselt mõtlema, mida see tähendab, millisel ajal me elame, kas see on külm sõda või on see miskit muud, mida Venemaa maailmale peale surub, läänemaailmale ennekõike,» lausus Mihkelson.

Mihkelson juhtis samuti tähelepanu, et täna Youtube'i ilmunud vestluses räägib Paet mitte enda seisukohtadest, vaid sellest, mida ta kuulis oma visiidi käigus Ukrainas. «Mina võin teile öelda, et selle informatsiooni põhjal, mida rahvusvahelised analüütikud on uurinud fotodelt, kus on näha snaiprid, kes tulistavad tõepoolest nii üht kui teist poolt Kiievi kesklinnas, siis relvastus, mida kasutati, tõenäoliselt võib olla seotud eeskätt Ukraina võimude kontrolli all olnud jõududega,» ütles ta ning pidas oluliseks igakülgse uurimise korraldamist.

Praeguse loo juures on tema hinnangul aga oluline silmas pidada, kuidas selline info lekib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles