Vaata Paeti pressikonverentsi telefonikõne pealtkuulamise asjus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees tegi  täna kell 17 ülekande välisminister Urmas Paeti pressikonverentsilt, kus minister avas tausta selle kohta, mis asjaoludel võis sattuda internetti tema diplomaatiline telefonikõne Catherine Ashtoniga.

17:02

Välisminister Urmas Paet ajakirjanikele:

17:03

Minu telefonikõne Catherine Ashtoniga toimus 26, veebruaril, päev pärast minu Ukraina visiiti. Kõne eesmärk oli edasi anda Kiievi meeleolusid. Päev varem oli seal inimesi tapetud ja vigastatud.

17:04

On kahetsusväärne, et sellised kõned lähevad nendele, kellele need ei peaks kuuluma. Lindistusest on ilmunud ka moonutatud versioone, mille eesmärk on diskrediteerida Ukraina valitsust. Kutsun ajakirjanikke väga tähelepanelikult suhtuma sellesse salvestisse - mina rääkisin sellest, millised versioonid Ukrainas toimunu kohta liikusid.

17:06

Mina ei andnud hinnanguid. Väljendasin vaid muret, et kui jutud hakkavad elama oma elu, võib see kahjustada olukorda Ukrainas.

17:06

Kasutasin kõneks välisministeeriumi taskutelefoni. Praegu ei saa olla kindel, et mind ei ole rohkem pealt kuulatud. Meil puudub hetkel info selle kohta, kuidas kõne lekkida võis.

17:08

Meil on vastavad asutused, kes seda leket uurivad. Oletamisel, kuidas kõne lekkida võis, ei ole mõtet. Võib ainult oletada, miks pandi kõne internetti üles nädal aega pärast toimumist, kui ametis on uus valitsus.

17:09

Ma olen teavitanud Catherine Ashtonit kõne lekkimisest, aga eeldan, et teda oli juba enne teavitatud.

17:09

Ma ei tea, kas pealt kuulati minu või Ashtoni telefoni. Lekkest sain teada Postimehe ajakirjanikult.

17:11

See, kas nüüd tuleb julgeolekumeetmeid karmistada, on teiste ametkondade ülesanne.

17:12

Tõenäoliselt üritatakse seda salvestist ära kasutada selleks, et diskrediteerida Ukraina uut valitsust. Mina ei ole kategooriliselt sellega nõus. Maidanil toimunud kuriteod vajavad uurimist ja süüdlased peavad saama karistuse.

17:14

Telefon, millega ma Ashtoniga rääkisin, oli mul kaasas ka Ukrainas. Kasutan iPhone 4 telefoni, kuid see ei ole sugugi selge, et kõne lekkimine on seotud minu telefoniga.

17:18

Olga (Paeti kõnes viidatud arst Olga Bogomolets - toim.) oli Maidani meditsiiniteenistuse ülem.

17:19

Mul ei ole põhjust arvata, et edaspidi tuleks telefonikõnede tegemiseks kasutada muud lahendust.

17:20

Et saada teada, mis tegelikult Kiievis toimus, peab selgitama uurimine. Ma usun, et inimesi, kes tahavad, et Ukrainas toimuks sõltumatu uurimine juhtunu selgitamiseks, on palju.

17:21

Aitäh, head õhtut.

17:21

Pressikonverents on lõppenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles