Loe siit: Paeti ja Ashtoni telefonivestlus paljastab detaile Ukraina kehva seisu kohta

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet ja Ctherine Ashton.
Urmas Paet ja Ctherine Ashton. Foto: AP / Scanpix

Internetti lekitatud telefonivestlus välisminister Urmas Paeti ja Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Catherine Ashtoni vahel avab muu hulgas seda, kuidas EL plaanib Ukrainasse raha toimetada ja kui armetus seisus on Ukraina kodanikuaktivistide ja opositsiooni suhted tegelikult.

Ashton: Tahtsin ainult uurida, mida Te nägite, kui seal käisite?

Paet: Ma naasin juba eile öösel, nii et olin kohapeal ainult ühe päeva.

Ashton: Muljed?

Paet: Muljed on kurvad. Ma kohtusin Regioonipartei esindajatega, uue koalitsiooni esindajatega ja kodanikuaktivistidega. Seal on üks daam Olga (kohalik arst ja kodanikuaktivist Olga Bogomolets - toim.), kes on arstide juht. Te teate teda?

Ashton: Tean.

Kodanikuaktivistid ütlevad, et nad teavad kõiki, kes saavad kuuluma uude valitsusse ja et nendel inimestel on kõigil räpane minevik.

Paet: Minu muljed on kurvad, kuna seal puudub usaldus. Usaldust pole ka nende poliitikute vastu, kes on koalitsiooni naasnud. Inimesed Maidanilt ja kodanikuaktivistid ütlevad, et nad teavad kõiki, kes saavad kuuluma uude valitsusse ja et nendel inimestel on kõigil räpane minevik.

Nad tegid Olgale ja teistele kodanikuaktivistidele mõningaid ettepanekuid ühineda uue valitsusega, aga Olga näiteks ütles otse, et tema on nõus minema valitsusse ainult juhul, kui ta saab kaasa võtta oma meeskonna väliseksperte, et alustada tõeliste tervishoiureformidega.

Sisuliselt on usalduse tase väga madal, samal ajal on lahendamata turvalisusprobleemid ja terviklikkuse probleemid. Regioonipartei oli ärritunud, nad ütlesid, et aktsepteerivad, et nüüd tuleb uus valitsus ja uued valimised, aga samal ajal on tohutu surve parlamendiliikmetele. Öösiti külastavad parteide liikmeid kutsumata külalised. Mõned ajakirjanikud, kes koos minuga olid, nägid, et tänavatel relvadega liikuvad tüübid peksid ühte parlamendiliiget päeva ajal parlamendihoone ees. Niisiis, kogu see segadus on endiselt alles.

Ja muidugi Olga ja teised kodanikuaktivistid olid täiesti kindlad, et inimesed ei lahku tänavatelt enne, kui nad näevad, et alustatakse tegelike reformidega. Sellest ei piisa, et vahetub valitsus. See ongi peamine mulje. Euroopa Liidu ja muidugi ka Eesti vaatepunktist peaksime me olema valmis panema kokku rahalise toetuse paketi koos teistega. On saadetud selge sõnum, et sellest ei piisa, et valitsus on vahetunud, vaid tahetakse näha tegelikke reforme, tegelikke samme, et usalduse taset tõsta. Vastasel korral lõpeb see halvasti.

Regioonipartei esindajad ütlesid ka, et te näete peagi, kuidas inimesed riigi idaosas mässu tõstavad ja oma õigusi nõudma hakkavad. Mõned minuga olnud inimesed olid olnud Donetskis ja nemad ütlesid, et sealsed inimesed ei jaksa oodata, kui kaua veel Ukraina okupatsioon Donetskis kestab. Et Donetsk on tegelikult Vene linn ja sooviks näha, et Venemaa võtab linna üle.

Ashton: See on väga-väga huvitav. Mul oli siin just suur kohtumine Olli Rehniga ja teiste komisjoni volinikega teemal, mida me saaksime teha. Me töötame rahalise paketi kallal nii lühikeseks, keskpikaks kui ka pikaks perioodiks. Kõik küsimused alates sellest, kuidas me saaksime raha riiki kiiresti, kuidas me toetame IMFi ja kuidas me saame teatud investeerimispakette ja majandusliidreid jne.

Poliitlisest küljest me oleme töötanud ressurssidega, mis meil on. Ma pakkusin kodanikuaktivistidele, Jatsenjukile ja Klitškole kõigile teistele, kellega ma eile kohtusin: «me saame pakkuda teile inimesi, kes teavad, kuidas läbi viia poliitilist ja majandusreformi. Riigid, kes on Ukrainale kõige lähemal, on ise läbi teinud dramaatilised muutused ja ellu viinud suuri poliitilisi ja majandusreforme. Nii et meil on palju kogemust, mida teile anda, mida me annaks hea meelega.»

Ma ütlesin Maidani inimestele, et «jah, te tahate tegelikke reforme, aga peate enne lühikese perspektiivi üle elama. Peate leidma viise, kuidas tööle panna protsess, mille südames on korruptsioonivastane võitlus, milles inimesed töötavad kõrvuti kuni valimisteni ja te saate protsessis kindlad olla.»

Ja ma ütlesin Olgale, et «sa ei pruugi praegu olla tervishoiuminister, aga sa peaks mõtlema sellele, et saad selleks tulevikus. Sest inimesi nagu sina on vaja, et olla kindel selles, et reform toimub.»

Ma ütlesin neile ka seda, et kui te lihtsalt hoonete ette barrikaade ehitate ja valitsus ei funktsioneeri, siis me ei saa raha saata. Me vajame partnerit. Ma ütlesin ka opositsiooniliidritele - kellest varsti valitsus saab - et te peate Maidaniga suhtlema ja panema tavalised politseinikud tagasi tänavatele, uue arusaamaga oma rollist, et inimesed end turvalisena tunneksid.

Ütlesin ka Regioonipartei liikmetele, et peate minema viima lilli sinna, kus inimesed surid. Peate näitama, et te saate aru, mis siin on toimunud. Sest mida te praegu kogete, on nende inimeste viha, kes on näinud, kuidas Janukovitš elas ja milline oli korruptsioon ning nad eeldavad, et kõik on samasugused. Samuti need inimesed, kes on kaotanud lähedasi ja tunnevad, et tema andis selleks käsu. Ma arvan, et linnas on šokk ja palju kurbust ning see hakkab avalduma väga veidral moel, kui te ei ole ettevaatlikud. Me kõik peame tööd tegema. Meil oli täna suur kohtumine, et asju paika saada ja ma olen Teie tähelepanekutest väga huvitatud.

Paet: Tegelikult ainus poliitik, keda kodanikuühiskonna liikmed mainisid positiivselt, oli Poroshenko. Tema vastu on Maidani inimestel teatud usaldus. Teiseks asi, mis on üsna häiriv: Olga ütles, et kõik tõendid viitavad sellele, et inimesed – nii miilitsad kui ka tavalised inimesed tänaval – kelle tapsid snaiprid, tapeti ühtede ja samade snaiprite poolt. Ta näitas mulle ka mõningaid fotosid ja arstina saab ta öelda, et tapmiste käekiri on sama, kasutatud on sama tüüpi padruneid. Nende jaoks on häiriv ka see, et uus koaltsioon on öelnud, et ei taha toimunut uurida. Järjest tugevam on veendumus, et snapirite taga ei olnud Janukovõtš, vaid keegi uuest koalitsioonist.

Ashton: Ma arvan, et nad siiski tahavad seda uurida.

Paet: Jah. Häiriv on see, et kui see hakkab nüüd oma elu elama väga tugevalt, siis see juba praegu tugevalt diskrediteerib uut koalitsiooni.

Ashton: Selle osas peavad nad väga ettevaatlikud olema: nad peavad nõudma suuri muutusi, aga nad peavad laskma Ülemraadal toimida. Kui see funtsioneeri, siis sellele järgneb kaos. Aktivist ja arst olemine on väga oluline, aga see tähendab, et sa ei ole poliitik. Ja kuidagi peavad nad jõudma arusaamisele järgmisteks nädalateks, kuidas riiki juhtida. Ja siis saame korraldada valimised ja olukord saab muutuda. Ma üritan minna tagasi Ukrainasse järgmise nädala alguses, tõenäoliselt esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles