Šveits tagastab Itaaliale tuhanded varastatud muinsusesemed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Rooma mosaiigi koopia Kalifornias.
Vana-Rooma mosaiigi koopia Kalifornias. Foto: SCANPIX

Šveitsis jõudis sel nädalal lõpule 13 aastat kestnud protsess enam kui 4500 kurjategijate saagiks langenud muinsuseseme tagastamiseks Itaaliale, teatas täna Šveitsi justiitsministeerium.

Sel nädalal jõudsid Itaaliasse viimased 68 varaste saagiks langenud eset ning kokku on 2001. aastast alates tagastatud 4536 eset, seisis ministeeriumi teadaandes.

Šveitsi valduses on endiselt sadu kunstikaupmeestelt konfiskeeritud taieseid, mis ei ole pärit Itaaliast, ütles AFP-le Baseli prokuratuuri kõneisik Peter Gill.

«Me püüame jätkuvalt nende päritolu välja selgitada,» lisas ta.

Itaalia võimud palusid Šveitsilt abi pärast seda, kui jõudsid 2001. aastal jälile kurjategijate jõugule, mis väärisesemeid üle piiri toimetas. Teiste seas olid tegevusega seotud üks antiigimüüja, mitu ärimeest ja pankur.

Sellest ajast alates on Šveitsi prokuratuur konfiskeerinud ligikaudu 5800 eset, millest suurem osa pärineb Itaaliast. Esemete hulgas oli ka näiteks sada etruskide ja Vana-Rooma perioodist pärinevat arheoloogilist leidu.

Kreeka võimudele on juba varem tagastatud viis Kreekast varastatud ikooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles