Reformierakond alustab konsultatsioone sotside ja IRLiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna juhatus otsustas täna, et alustab uue võimuliidu loomiseks konsultatsioone Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga (SDE), samas ei välista erakond ühises koalitsioonis jätkamist ka Isamaa ja Res Publica Liiduga.

Gallup

 

 
Küsitluses on osalenud  inimest

Juhatus moodustas delegatsiooni konsultatsioonide pidamiseks eesmärgiga moodustada riigikogus enamuskoalitsioon.

Delegatsiooni kuuluvad erakonna peaministrikandidaat Siim Kallas, peasekretär Martin Kukk, volikogu esimees Kristen Michal, erakonna aseesimehed Keit Pentus-Rosimannus, Urmas Paet, Jürgen Ligi ja Kaja Kallas ning programmitoimkonna juht Rain Rosimannus.

«Meie prioriteediks võimaliku koalitsiooni moodustamisel on tänast olukorda arvestades kindlasti rahvuslikku julgeolekut suurendavad otsused. Uue koalitsiooni tegemisel on julgeoleku kõrval meie jaoks kõige olulisemad tööjõumaksude langetamine ja lastetoetuste tõusu reformiga jätkamine,» ütles Reformierakonna peaministrikandidaat Siim Kallas.

Ta märkis, et Isamaa ja Res Publica Liit on saatnud Reformierakonnale oma ettepanekud uue koalitsioonilepingu sõlmimiseks ning tulenevalt pikast koostööst erakond nendega saavutatavat ühisosa teab.

«Alustame konsultatsioone positiivse ühisosa kaardistamiseks ka sotsiaaldemokraatidega. Tänase seisuga ei välista me kummagi parlamendijõuga koalitsiooni moodustamist, kuid Keskerakonnaga konsultatsioonide pidamist meil kavas ei ole,» lausus Kallas.

Siim Kallase sõnul esitab delegatsioon kokkuvõtte konsultatsioonidel selgunud ühisosadest erakonna juhatusele järgmisel nädalal. «Seejärel saame otsustada, milline enamuskoalitsioon Riigikogus annab parimad võimalused poliitika elluviimiseks, mida Eesti täna vajab,» lausus ta.

SDE juhatus moodustab kõnelusteks delegatsiooni tõenäoliselt täna õhtul, mil arutatakse erakorralisel koosolekul peaministri tagasiastumisteate esitamisega kujunenud olukorda ja seisukohti esmaspäevaseks kohtumiseks president Toomas Hendrik Ilvesega. President on avaldanud lootust, et selleks ajaks on parteidel olemas juba konkreetne nägemus, kellega koostööd teha.

Reformierakonna esimees, praegune peaminister Andrus Ansip esitas tagasiastumisteate teisipäeval, olles eelnevat teinud omal algatusel tagasiastumise otsuse teatavaks valitsuse erakorralisel istungil. Peaministri tagasiastumisel astub tagasi ka tema juhitav valitsus, mis jätkab siiski tegevust, kuni uus valitsus saab ametisse.

Presidendil on tagasiastumisteate saamisest alates 14 päeva, et määrata peaministrikandidaat ja teha talle ülesandeks moodustada järgmine valitsus. Reformierakond on juba varem otsustanud, et presidendilt vastava ettepaneku saamisel asub uut valitsust looma partei auesimees ja senine eurovolinik Siim Kallas.

Peaministrikandidaat peab esitama seejärel 14 päeva jooksul riigikogule ettekande tulevase valitsuse moodustamise alustest. Seejärel otsustab parlament läbirääkimisteta avalikul hääletusel, kas anda peaministrikandidaadile valitsuse moodustamiseks volitused.

Riigikogult volitused saanud peaministrikandidaat esitab seitsme päeva jooksul uue valitsuse koosseisu presidendile, kes nimetab valitsuse kolme päeva jooksul ametisse.

Uus valitsus astub ametisse vande andmisega riigikogu ees, millega algavad uue ja lõpevad tagasi astunud valitsuse volitused. Seejärel vabastab president eelmise valitsuse ametist.

Ansip on peaminister olnud alates 2005. aasta 13. aprillist. Esmalt juhtis ta 2007. aasta kevadeni Reformierakonna, Keskerakonna ja Rahvaliidu ning seejärel Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valitsust. 2009. aasta suvest kuuluvad koalitsiooni Reformierakond ja IRL, kelle praegune valitsus alustas tööd 2011. aasta 6. aprillil.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles