EL peatab viisakõnelused Venemaaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy
Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu liidrid otsustasid neljapäeval Brüsselis erakorralisel ülemkogul, et 28-liikmeline ühendus peatab viisakõnelused Venemaaga seoses Moskva sekkumisega Ukraina sündmustesse, ütles Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy.

Samuti peatab EL kõnelused Venemaaga kahepoolsete suhete uue alusleppe üle ning ettevalmistused G8 tippkohtumiseks.

Van Rompuy ütles, et EL kehtestab Venemaa suhtes sellised sanktsioonid nagu viisapiirangud, varade külmutamine ja kavandatud kahepoolse tippkohtumise ärajätmine, kui Moskva ei suuda leevandada vastasseisu Ukraina uue juhtkonnaga.

Venemaa suutmatus leevendada pingeid Ukraina üle mõjutab tõsiselt suhteid ELiga, hoiatas Van Rompuy.

Van Rompuy sõnul on Ukraina kriis «kõige tõsisem väljakutse julgeolekule meie kontinendil alates Balkani sõdadest» 1990. aastatel.

Poola peaminister Donald Tusk ütles, et kindlasti ei pruugi kõik ELi liikmed otsusega rahul olla, kuid «ma pean ütlema, et me tegime koos palju enamat, kui oleks võinud mitu tundi tagasi arvata».

Tuski sõnul rakendatakse lähipäevadel täiendavaid sanktsioone, kui Venemaa ei peata oma agressiivseid samme Krimmis ega astu dialoogi kriisi lahendamiseks.

Poola peaminister rõhutas, et Euroopa ei ole entusiastlik sanktsioonide kehtestamise suhtes, kuid need sammud on möödapääsmatud, arvestades seda, kuidas Venemaa rikkus oma tegevusega Krimmis rahvusvahelisi õigusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles