Reinsalu Euroopa valitsusjuhtidele: sõjaline koostöö Venemaaga tuleb peatada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid Ukraina mereväebaasi juures Krimmis
Sõdurid Ukraina mereväebaasi juures Krimmis Foto: SCANPIX

Urmas Reinsalu ütles oma kõnes Euroopa Rahvapartei kongressil Dublinis, et Lääne reaktsioon Venemaa agressioonile Ukrainas peab olema jõulisem ja agressioonile tuleb tugevalt ja selgelt vastu seista.

«Venemaa agressioonile Ukrainas tuleb vastu seista reaalset mõju omavate meetmetega. Me peame tunnistama, et Putini Venemaa puhul on tegemist agressiivse režiimiga, kes taotleb impeeriumi taastamist endise Nõukogude Liidu piires. Venemaa ei ole kunagi loobunud Karaganovi doktriinist, milles 1992. aastal sõnastati, et Venemaa eesmärk on taastada kontroll kogu lähivälismaa ehk endise NSV Liidu territooriumi üle,» kõneles Reinsalu.

«Selle ärahoidmiseks on hädavajalik agressorile näidata, et tema tegevuste hind on kallim, kui sellest saadav kasu. Kogu lääneriikide sõjaline koostöö Venemaaga tuleb peatada ja agressiooni eest vastutavaid ametiisikuid sanktsioneerida. Samuti on oluline, et Euroopa riigid suurendaksid juba täna oma kaitsekulutusi ja ühtlasi peab NATO oma aktiivsete koostööpartnerite osas laienema,» rääkis Reinsalu.

Reinsalu sõnul peab Euroopa selgelt liikuma koos Ukrainaga Euroopa Liidu assotsiatsioonileppe allkirjastamise poole, et anda selge tulevikuperspektiiv nii Ukrainale kui ka Euroopa Liidule seoses Ukrainaga. Ukraina n-ö «Marshalli plaan» peab tema sõnul aitama Ukrainas teha vajalikke reforme ja kindlustama Ukraina väljatulekut majanduslikest raskustest.

Euroopa Rahvaparteisse kuulub 17 Euroopa riigijuhti, nende seas Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt, Soome peaminister Jyrki Katainen, Poola peaminister Donald Tusk jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles