Kallas: täna pole 100-protsendilist kindlust, et koalitsiooni loomine sotsidega õnnestub

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas laupäeval toimunud Reformierakonna ja Sotsiaaldmemokraatliku Erakonna läbirääkimistel.
Siim Kallas laupäeval toimunud Reformierakonna ja Sotsiaaldmemokraatliku Erakonna läbirääkimistel. Foto: Toomas Tatar

Reformierakonna auesimees, läbirääkimiste delegatsiooni juhtinud Siim Kallase sõnul jõudsid Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond tänastel kõnelustel lähemale ühisosa leidmisele, ent sellegipoolest on jätkuvalt punkte, milles erakonnad üksmeelel ei ole.

Kallas ütles pärast kahe erakonna delegatsioonide kohtumist Postimehele, et parteid täna konkreetsele kokkuleppele ei jõudnud, kuid see polnud ka ette nähtud. «Ütleme nii, et täna veel mingisugust 100-protsendilist kindlust, et koalitsioon sotsidega õnnestub, ei ole. Niisugust dokumenti veel pole, et ütleks et koalitsiooni tõesti teeme, ja kui ei tee, siis tuleb leida uusi läbirääkimiste vorme.»

Tema sõnul käisid delegatsioonid läbi väga ulatusliku teemaderingi. «Need olid päris intensiivsed kõnelused – väga palju punkte, kus arusaamad erinesid, kuid ka neid, milles langesid kokku. Me oleme väga selgelt huvitatud sellest, et elu Eestis läheks paremaks. Lahkarvamus on see, kuidas seda kõike teha,» ütles Kallas.

Kõneluste n-ö «tüliõunaks» kujunes Kallase sõnul rahade jaotamise küsimus. «Täna jõudsime paaris punktis kokkuleppele, aga mitte numbrites,» ütles ta. Kallas tõi välja, et erakonnad jõudsid arusaamale, et rahanduse struktuurne tasakaal säilib ning selle raames tuleb jätkata näiteks seda lastetoetusepoliitikat, mida juba on tehtud, kuid tuleb ka arvestada, et kindlasti tuleb olulisi täiendusi sotside poolt.

«Samuti peame kinni ideest, et tõstame kõigi nende inimeste palka, kes saavad oma sissetuleku riigieelarvest. Niisugustes küsimustes leppisime kokku, aga numbrid veel kokku ei jookse,» sõnas Kallas.

Kallas tõdes, et nädalavahetusel asetleidnud kõnelused on kindlasti aidanud kaasa Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide ühisosa leidmise poole liikumises, kuid nulltasakaalu veel saavutatud pole. Tema hinnangul on võrdselt punkte, milles kahel erakonnal on ühisosa ning neid, milles see puudub.

Reformierakonna auesimehe sõnul on erakonna ametlik seisukoht jätkuvalt, et konsultatsioone soovitakse pidada ka IRLiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles